Átfogó ellenőrzések kezdődnek az üzemanyagárakról

Átfogó ellenőrzések kezdődnek az üzemanyagárakról
A Versenytanács kezdeményezésére az üzemanyagárak alakulásának átfogó ellenőrzésébe kezd a következő napokban az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) – számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján az intézmény vezetője.

Horia Constantinescu közlése szerint többek között azt vizsgálják meg, hogyan szabják meg a forgalmazók a benzin és a gázolaj literenkénti tankolási árát.

„Megnézzük, hogy ugyanazt az algoritmust használják-e az árak megállapításakor. Megvizsgáljuk, hogy figyelembe veszik-e az üzemanyagok világpiaci árát, illetve azt is, hogy a világpiaci árak alakulása mennyi időn belül érezteti hatását a töltőállomásokon” – magyarázta a fogyasztóvédelmi hatóság elnöke az Agerpres hírügynökség szerint.

Megjegyezte: a tapasztalatuk az, hogy míg az üzemanyagok világpiaci drágulása azonnal megmutatkozik a töltőállomások árain, a világpiaci árak csökkenését csak későre érzékelik a benzinkutaknál az autósok.

Horia Constantinescu elmondta, eddig nem érkeztek hozzájuk panaszok jelentősebb szabálysértésekről. „Legfeljebb olyan esetekről szereztünk tudomást, amikor eltérő ár szerepelt a töltőállomás totemoszlopán, a kutak kijelzőjén és a pénztárnál” – jelentette ki.

Az ANPC elnöke a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a hatóság áprilisban összesen 6,72 millió lej bírságot szabott ki 608 töltőállomásra tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

Borítókép: Illusztráció