Áprilistól hétvégén is hívható a Peditel

Áprilistól hétvégén is hívható a Peditel
A Peditel telefonos gyermekgyógyászati ügyfélszolgálat a Kolozsvári Tanács és a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal Szociális védelmi és egészségügyi Igazgatóságának támogatásával folytatja tevékenységét április 15-e és június 30-a között, miután 2020 első három hónapjában 20 ezernél több romániai és külföldön élő gyerek hozzátartozója számára biztosította az ingyenes orvosi tanácsadást.

Összehasonlítva ezt az időszakot 2019 azonos időszakával megállapítható: tavaly átlagosan havonta 5200 hívást jegyeztek, míg idén ez a szám 6683-ra nőtt. Például 2020 februárjában 7061 hívást jegyeztek, szemben a 2019-es 5127 hívással. Naponta átlagosan 250-an tárcsázták az ügyelet számát, szemben a 2019-es 180 napi hívással. Mivel áprilistól kezdődően az ügyfélszolgálat hétvégén is üzemel, az orvosok díjazásának költségei 27 százalékkal nőnek.

Hatéves működése alatt az 1791-es számon hívható Peditel 245 ezer gyermek hozzátartozójának nyújtott tanácsot az áldozatkész orvosoknak köszönhetően, akik éjjel-nappal fogadják a hívásokat. A telefonos ügyelet munkatársai továbbra is segítik a szülőket abban, hogy túllépjenek a járványhelyzet miatti pánikon, ezáltal pedig csökkentsék a kórházak, orvosi rendelők zsúfoltságát, így biztosítva a gyermekek egészségének és biztonságának megőrzését.  

Akik anyagilag támogatnák a szervezetet, megtehetik a www.peditel.ro/doneaza honlapon vagy a BT Pay telefonos alkalmazással, vagy a 0769-007700 számot tárcsázásával.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír