ANYÓ a Hófehérke óvodában: játékkészítés és nyári gyümölcsök

ANYÓ a Hófehérke óvodában: játékkészítés és nyári gyümölcsök
Az Argumentum Nostrum Egyesület által szervezett ANYÓ elnevezésű nyári óvoda programban idén első alkalommal vállaltunk két hetes nyári óvodai tevékenységet a kolozsvári Hófehérke óvodában (F. J. Curie utca, 2-4 szám alatt). Az első hét tevékenységvezetője Katona Hilda óvodapedagógus, a hét témája pedig a Játékkészítő műhely volt. A második hét tevékenységeit pedig Halmágyi Enikő Zsuzsa óvodapedagógus vezette, a hét témája pedig a Nyári gyümölcsök voltak.

A Játékkészítő műhely hetében a gyerekek hulladék anyagokból készítettek játékokat újrahasznosítás céljából: pl. zokniból lovacskát illetve nyuszit, műanyag palackból szem-kéz koordinációt fejlesztő kézügyességi játékot (Kendama), szélforgót. A második héten Halmágyi Enikő Zsuzsa óvodapedagógus a nyári gyümölcsök változatos ízvilágába kalauzolta a gyereket. Gyümölcssalátát, almás sütit, barackos tortát, limonádét, gyümölcs turmixot készítettek. A gyerekek nagy szeretettel kínálgatták szüleiket az általuk készített finomságokkal.

Ez a két hét gyorsan elszállt a kialakult barátságos, meghitt hangulatnak köszönhetően, amelyhez a szülők teljes mértékben hozzájárultak és támogattak ötleteink megvalósításában.

Sok pozitív élménnyel gazdagodtunk, egymástól tanultunk s egymást segítettük. A gyerekek szívesen bekapcsolódtak az általunk vezetett tevékenységekbe, habár nem összeszokott gyerekcsoporttal kezdtük a tevékenységet. Öröm volt a gyerekek számára, hogy azokkal a játékokkal játszhattak, amelyeket saját maguk készítettek, illetve igazi szakácsokká válhattak a konyhában. A gyümölcsöket olyan gyerekkel is sikerült megkóstoltatni, aki eddig nem volt hajlandó gyümölcsöt fogyasztani. A gyümölcsökről szerzett ismereteiket szakácskodással mélyítették. A heti témákon belül a napi tevékenységeket énekek, versek, mondókák és énekes játékok tették színesebbé.

Boldogsággal töltött el látni azt, hogy az általunk felajánlott tevékenységek nagy érdeklődésnek örvendtek a gyerekek körében és minden nap szívesen jöttek ANYÓhoz. Nagy segítséget nyújt a program azon szülők számára, akik nem tudják biztosítani gyerekeik számára a „nagyszülői” felügyeletet a nyári vakáció ideje alatt.

Köszönjük a lehetőséget és a támogatást saját magunk és a szülők nevében a program megálmodójának és kivitelezőjének, Fekete Emőkének, és nem utolsó sorban a szülők bizalmát, hiszen legnagyobb kincsüket, gyereküket bízták ránk. Köszönjük a Bethlen Gábor Alapnak, a Kolozs megyei, valamint a kolozsvári önkormányzatnak a programhoz nyújtott támogatást.

Gyerekek visszajelzései:

V. B. „Még jövök!”

K. K. „Jó volt!”

Szülők visszajelzései:

B. E. „Az Anyó nyári óvoda számunkra nagy segítség volt, mert biztonságban tudtuk a gyermeket, amíg munkában voltunk, változatos két hét volt, önállóságra nevelő, és az ebédeket is jobban szerette, mint tanév közben.”

T. O. „A Hófehérke óvodából kislányunk mindig vidáman és élményekkel telten érkezett haza. A foglalkozások változatosak voltak, rövid idő alatt is látványosan sokat fejlődött. Számunkra, dolgozó apának és mindenórás kismamának is nagy segítség volt.”

B. E. „Ez a két hét számunkra egy ovis tábor volt. Jókedvvel felkelni és még jobb kedvvel hazajönni és mesélni élményekről, ötletekről, közben barátokkal gazdagodva. Köszönjük az óvónőknek a türelmet, kitartást, de legfőként az ANYÓ nyári óvoda szervezőinek a lehetőséget. Reméljük jövőre is részt vehetünk.”

K. J. „Könnyebbség a szülőknek, önállóság a gyereknek.”

K. J. „Apaként jó volt látni, hogy a kislányom új óvodákat, új játékokat, új óvónőket és új tevékenységeken vett részt. Jó volt látni, hogy bár nehezebben maradt ott kiscsoportos létére reggelente, a nap végére boldogan, feltöltődve, új élményekkel tele találtam rá. Köszönöm a szervezőknek és a szerető, kedves és gondoskodó óvónőknek!”

Katona Hilda és Halmágyi Enikő Zsuzsa, óvodapedagógusok