Álláskereső platformot hoztak létre egyetemistáknak

Ötnyelvű honlapot fejlesztett ki a BBTE közgazdasági kara

Az egyetemistáknak csak adatlapot kell létrehozniuk a platformon FOTÓ: FREEPIK/ILLUSZTRÁCIÓ
A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara (KGTK) komplex állásplatformot hozott létre a hallgatók számára: a Student Job Market olyan innovatív eszköz, amely segít a hallgatóknak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A platformon az érdeklődők nemcsak álláslehetőségeket találnak, hanem gyakornoki ajánlatokat, szakmai gyakorlatokat és szakmai fejlődésüket elősegítő forrásokat is. A Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar által kifejlesztett platformra állásadók tölthetik fel kínálatukat, a hallgatók pedig személyes adatlapot hozhatnak létre, amelyen részletezik képességeiket és kompetenciáikat, ezáltal a toborzás átláthatóbb és hatékonyabb lesz. A felület célja a felsőoktatás és a gazdaság ágazatai közötti partneri kapcsolat kialakítása. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a platform pontos egyezéseket hoz létre az álláslehetőségek és a hallgatói profilok között.

Student Job Market néven hozta létre a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara (KGTK) komplex állásplatformját, amely öt nyelven – románul, magyarul, angolul, németül és franciául – érhető el. 

– A BBTE KGTK folyamatosan arra törekszik, hogy segítsen a hallgatóknak beindítani a karrierjüket. A kar által kifejlesztett platformra állásadók tölthetik fel kínálatukat: munkalehetőségeket, gyakornoki programokat, szakmai gyakorlati lehetőségeket, felkészítő programokat és szakmai fejlődést elősegítő forrásokat. A hallgatók pedig személyes adatlapot hozhatnak létre, amelyen részletezik képességeiket és kompetenciáikat, ezáltal a toborzás átláthatóbb és hatékonyabb lesz – olvasható a BBTE közleményében.

A platform egyik központi eleme az a fejlett mesterségesintelligencia-algoritmus, amely pontos egyezéseket hoz létre az álláslehetőségek és a hallgatói profilok között, a kompetenciák, a tapasztalat és a személyes elvárások alapján. Ez az intelligens párosítás maximalizálja a hallgatók alkalmazásának lehetőségét, és a lehető legjobb találatokat eredményezi az állásadók elvárásai és a jelöltek profilja között.

Daniel David, a BBTE rektora kifejtette: a BBTE nagy hangsúlyt fektet a kiválóságra, a teljesítményre és az innovációra, és folyamatosan hozzájárul a társadalmi-gazdasági szféra, valamint a teljes társadalom fejlődéséhez. Hozzátette: az egyetem a befogadó kiválóság európai modelljét követi, azaz támogatják az embereket, kiemelten a hallgatóikat abban, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból. „A hallgatók alkalmazhatósága kiemelt prioritás a BBTE-n, a Student Job Market platform pedig éppen ezt szolgálja: segíti a hallgatók és a végzősök alkalmazhatóságát” – fogalmazott a rektor. 

„A platform elindítása fontos lépés a küldetésünkben: hallgatóinknak nem csupán alaptudást, alkalmazható ismereteket kínálunk, hanem konkrét szakmai fejlődési lehetőségeket is. Célunk, hogy hallgatóink hozzáférjenek a lehető legjobb ajánlatokhoz a munkaerőpiacon, hogy karrierjüket megbízható alapokon, jól informáltan indítsák el. Emellett azt is szeretnénk megmutatni, hogy valóban támogatjuk a hallgatóinkat a saját szakmai fejlődési perspektívájuk megtalálásában” – nyilatkozta Răzvan V. Mustață egyetemi docens, a BBTE KGTK dékánja.

A platform előnyei: a gyors és egyszerű hozzáférés: a hallgatók a platformon keresgélhetnek a munka- és gyakornoki lehetőségek között, ugyanitt jelentkezhetnek is; tanulási lehetőség: a cégek felkészítő programokat is kínálhatnak, amelyek hozzájárulnak a hallgatók szakmai képességeinek fejlesztéséhez; intelligens párosítás: a mesterségesintelligencia-algoritmus pontosan párosítja az álláslehetőségeket a hallgatók profiljával; személyes profil: a hallgatók létrehozhatják és frissíthetik a szakmai profiljukat, kiemelhetik a kompetenciáikat és megvalósításaikat.

A platform könnyen hozzáférhető bárhonnan, bármilyen eszközről, mivel a felhasználói élmény intuitív, és biztonságos körülményeket nyújt. A felhasználók összes személyi adatát a lehető legjobb biztonsági mechanizmusok védik.

A BBTE KGTK ezáltal is megerősíti elköteleződését olyan oktatási környezet mellett, amely nem csupán népszerűsíti a kiválóságot, hanem tevékenyen hozzájárul a hallgatók szakmai fejlődéséhez. A platform a  https://jobmarket.econ.ubbcluj.ro/ linkre kattintva érhető el.