Alkotmányossági kifogás az igazságügyi törvények ellen

Alkotmányossági kifogás az igazságügyi törvények ellen
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette, hogy alkotmányossági kifogást emel a parlament által elfogadott igazságügyi törvények ellen. A szenátus hétfőn fogadta el az igazságszolgáltatás reformját előirányzó törvénytervezeteket, amelyeket a kormány terjesztett a testület elé.

Az USR közleményében hangsúlyozza, az alakulat valamennyi szenátora a három jogszabály ellen szavazott. Emlékeztettek, korábban kérték, hogy vegyék le a napirendről a három jogszabályjavaslatot, küldjék vissza azokat a parlamenti különbizottsághoz, és függesszék fel a vitájukat a Velencei Bizottság véleményezésének közzétételéig, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ alkotta többség azonban elutasította az igénylésüket.

Az USR szenátusi frakciójának vezetője, Radu Mihail felhívta a figyelmet, hogy a kormányprogramba foglalt vállalások között szerepel az is, amely szerint az igazságügyi rendszert érintő törvények elfogadásakor figyelembe veszik az illetékes európai szervek jelentéseit.

A felsőház alkotmányjogi bizottságának USR-s vezetője, Simona Spătaru úgy véli, a módosított törvények gyengítik az igazságszolgáltatást. A párt volt igazságügyi minisztere, Stelian Ion pedig felrótta, hogy a koalíciós pártok sürgősségi eljárással fogadtatták el a parlamenttel a törvényeket, így nem volt mód arra, hogy a módosító javaslatokat megvitassák a plénumban.
A szenátus a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről, az igazságszolgáltatás megszervezéséről, illetve a bírák és ügyészek jogállásáról szóló három törvénytervezetet szavazta meg a kormánykoalíciót alkotó pártok támogatásával. Korábban a képviselőház is elfogadta a jogszabályokat.Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) honatyái a tervezetek ellen szavaztak, mert szerintük azok alkotmányellenesek. A PSD, a PNL és az RMDSZ szerint azonban a jogszabályok figyelembe veszik a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja, a GRECO által megfogalmazott elvárásokat.Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvetője szerint a törvénytervezetek elfogadása fontos lépést jelent az igazságszolgáltatás terén, és összefügg Románia óhajtott schengeni csatlakozásával is, hiszen a román igazságszolgáltatás brüsszeli figyelemmel kísérése csak akkor zárul le, ha Románia korszerűsíti az igazságügyi törvényeit.Korábban Románia schengeni csatlakozását egyebek mellett azért halasztották el, mert egyes tagállamok elégtelennek tartották a román igazságszolgáltatási reformokat.