Ajánló a bukaresti Magyaradás műsorából

Ajánló a bukaresti Magyaradás műsorából
A román közszolgálati televízió három csatornájára is gyárt magyar nyelvű műsorokat a bukaresti magyar szerkesztőség, amelyeket a TVR1-en hétfőn és kedden 15.10 és 17.00 között, a TVR3 csatornán keddenként 11-től 13 óráig, valamint csütörtökön és pénteken 13.00 és 13.30 között a TVR2-n nézhetnek az érdeklődők. Ezúttal a Magyaradás mai és holnapi műsorából ajánlunk.

A TVR1-en március 29-én, hétfőn a nemrég elhunyt Gyulai Líviuszra emlékeznek. A képzőművész Baróton született, majd Magyarországon telepedett le, grafikákat, tollrajzokat, rézkarcokat, linómetszeteket készített, könyveket illusztrált, meséket rajzolt és az animációs filmek mestere volt.

1996-ban Véső Ágoston, nagybányai Munkácsy-díjas képzőművész a Királyhágómelléki Református Egyházkerület támogatásával, az egykori szabad festőiskola szellemiségét folytató, nyári tájképfestő telepet hozott létre. A huszonöt éves évforduló alkalmával felidézi ennek az időszaknak a legfontosabb stációit, a kitűzött célokat és eredményeket elemzi és megfogalmazza azt is, hogyan látja a folytatást. A műsor március 30-án, kedden tekinthető meg a TVR1 csatornán, ahol a továbbiakban a merített papír gyártásába is betekintést nyerhetnek a nézők a kolozsvári Bánffy Béla papírmerítő műhelyében készült riport által, végül pedig a 140 éve született magyar zeneszerzőre és világhírű zongoraművészre, Bartók Bélára emlékező összeállítást láthatnak az érdeklődők.  

A TVR3 csatornán szintén március 30-án, kedden látható a Lélektréning című műsor első része. Az újonnan induló sorozatban költők olvassák fel saját verseiket, amelyeket Horváth Benji és André Ferenc elemez, B. Nagy Veronika és Sánta Ádám pedig hozzáadják a képi, formai elképzeléseiket. Az első rész meghívottja Sánta Miriám. A folytatásban a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Vladimir Anton által rendezett kirakatszínházi kísérletét ismerhetik meg a nézők. Délutánonként, vagy a kora esti órákban a város különböző pontjain megelevenednek a kirakatok és rövid, néhány perces, többnyire egyszereplős jeleneteket láthat az éppen arra járó közönség. A járvány okozta kényszerhelyzet szülte az ötletet, hiszen nézők nélkül nincs színház, ezért került ki a rendezés a klasszikus színházi térből.

Végül, ugyancsak a TVR3 adásán, Simó Enikő sepsiszentgyörgyi kiállításáról tekinthetnek meg összeállítást az érdeklődők kedden, amely az Erdélyi Művészeti Központban látogatható. A textilművész a bábszínházban töltött évek tapasztalatával kelti életre a jelentéktelennek tűnő anyagokat. Fekete szalagok és arany cérnák alakulnak át a keze alatt, új minőséggel, új jelentéssel gazdagodva, munkáit áthatja a játékosság, a kísérletezési kedv, a felfedezés öröme és a harmónia.