Ajánló a bukaresti Magyaradás műsorából

Ajánló a bukaresti Magyaradás műsorából
A román közszolgálati televízió három csatornájára is gyárt magyar nyelvű műsorokat a bukaresti magyar szerkesztőség, amelyeket a TVR1-en hétfőn és kedden 15.10 és 17.00 között, a TVR3 csatornán keddenként 11-től 13 óráig, valamint csütörtökön és pénteken 13.00 és 13.30 között a TVR2-n nézhetnek az érdeklődők. A Magyaradás február 8. és február 12. közötti műsorából ajánlunk.

A TVR1 csatornán február 8-án, hétfőn Orbán Balázs újrafelfedezése címmel tekinthetnek meg összeállítást az érdeklődők. Orbán Balázs kalandos életet élt, maradandó életművet hagyott hátra, sokat emlegetik, de mégis kevesen ismerik igazán, éppen ezért tartották fontosnak az elmúlt években intézmények, civil szervezetek és magánvállalkozók is a maradandó emlékállítást. Szülőfalujában, Székelylengyelfalván emlékszobát nyitottak, Szejkefürdőn korszerű látogatóközpontot hoztak létre, felújítási munkálatok zajlanak sírjánál és történészek, kutatók vették górcső alá munkásságát. Gyakorlatilag megkezdődött Orbán Balázs újrafelfedezése. Születésének 132. évfordulója alkalmából életének néhány fontos helyszínére, Székelylengyelfalvára, Székelyudvarhelyre és Szejkefürdőre látogattak el a Magyaradás munkatársai.

Kedden, február 9-én Botár Edit báb- és díszlettervezőről készült portréfilm tekinthető meg. Egykor főként akvarellistaként ismerték, bábszínházi hagyatéka nemrégiben került elő. Pályakezdésétől nyugdíjaztatásáig a kolozsvári bábszínház látvány-, díszlet- és bábtervezője volt, több mint kilencven produkció fűződik a nevéhez. Terveinek, vázlatainak gyűjteményére épül a most bemutatandó, rendhagyó portréfilm, hat évvel a művésznő halála után.

A XI. Kolozsvári Magyar Napok alkalmával megnyílt Erdély festészete a két világháború között című kiállítást mutatják be a Magyaradás műsorán Murádin Jenő művészettörténész tárlatvezetésével. A tárlat újszerűsége az erdélyi jellegzetes stílus, a három domináns irányzat – nagybányai iskola, székelyföldi festészet és a polgári, főleg szász festészet – kiemelésében rejlik. A művek jelentős részét a Németországban élő dr. Böhm József gyűjteménye képezi, amelyet a Maros Megyei Múzeum és a Kolozsvári Művészeti Múzeum tulajdonában lévő festmények egészítenek ki.

A TVR2-n csütörtökön, február 11-én a Sajgó Márta előadóművész gyergyószentmiklósi emlékkiállításáról látható összeállítás. Sajgó Márta még 16 éves sem volt, amikor elkerült szülőfalujából, Gyergyószárhegyről, a helybéliek mégsem feledték el őt. A XI. Székelyföld Napok rendezvénysorozatában Sajgó Márta művésznő személyét idézték fel Gyergyószentmiklóson. A gyűjteményt unokája, Kopacz Panna-Boróka őrizte meg, és a művésznagymama tiszteletére rendezte tárlattá a hagyatékot. A kiállításon az előadóművész emlékét Páll Ibolya kórusvezető és nyugdíjas zenetanár idézte fel. A Magyaradás műsorán ezt követően Balázs Imre József Ada Milea dalt énekel.

Pénteken, február 12-én szintén a TVR2-n nézhető a Láthatatlan Kolozsvár című bukaresti fotó- és filmtörténeti tárlatról készült műsor. Orbán Lajos képei kordokumentum értékűek: általuk megismerhetjük a majd 100 évvel ezelőtti kincses várost, az akkori reklámokat, plakátokat, öltözködési szokásokat. Ezt követően megtekinthető a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company Visszajövök című videoklipje.