A Via Transilvanica közönségdíjat nyert az idei Európai Örökség Díj gálán

A Via Transilvanica közönségdíjat nyert az idei Európai Örökség Díj gálán
A Putnától Szörényvárig vezető, 2022-ben felavatott romániai túraútvonal, a Via Transilvanica kapta a közönségdíjat a 2023-as Europa Nostra-díjasok közül a Velencében szerdán és csütörtökön megszervezett európai örökségvédelmi csúcs keretében.

A Via Transilvanica rekordszámú, 27 ezer szavazatot kapott, közölte a turistaút Facebook-oldalán a kezdeményező Tășuleasa Egyesület. „Nagy örömmel adjuk hírül, hogy megkaptuk a legnagyobb díjat, amely a legértékesebb, mert kifejezi az európai emberek bizalmát és elismerését, különösen a túrázók közösségéét” – fogalmaztak. „A szavazatszámunk rekordot döntött, amire még soha nem volt eddig példa, és ez tényleg jelent valamit” – írták az egyesület képviselői.

A díjátadót a velencei Lidón található híres Palazzo del Cinemában szervezte meg az Europa Nostra az Európai Bizottság közreműködésével. A Via Transilvanica projektet a Tășuleasa Egyesület elnöke, Alin Ușeriu és ügyvezető igazgatója, Székely Anna mutatták be.

A Via Transilvanica 1400 km hosszú túraútvonal, amely a moldvai Putnától indul és Erdélyen át a Dunáig, pontosabban a Kazán-szorosig vezet. Az út gyalog, kerékpárral vagy lóháton járható be.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Hivatalos panaszt tett az Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) jogvédő szervezet az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (ODT), derül ki a szerkesztőségünkhez eljuttatott közleményből. A panaszban arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar tannyelvű érettségizők bizonyos csoportjait indokolatlan megkülönböztetés érte a 2024. július 2-i román nyelv és irodalom érettségi vizsga során.
Közhír