A legjobb dolgokon bőgni kell Kolozsváron is

A legjobb dolgokon bőgni kell Kolozsváron is
Szerdán, január 26-án, este nyolc órától lesz az aradi származású, Budapesten élő Cristina Groșan első nagyjátékfilmjének kolozsvári díszbemutatója a Győzelem moziban: A legjobb dolgokon bőgni kell című vígjáték vetítésén részt vesz az alkotás rendezője, valamint Vodál Vera gyártásvezető. Tavaly őszi magyarországi mozibemutatója után a film most Lucruri pentru care merită să plângi címmel kerül romániai moziforgalmazásba a Filmtett Egyesület révén, Kolozsvár mellett tíz további város mozijai is műsorra tűzték az országban. Az alkotást minden helyszínen eredeti magyar nyelven és román felirattal vetítik – írja közleményében a Filmtett Egyesület.

„Ez egy coming of age történet, én meg Romániában születtem, Kolozsváron jártam egyetemre: ez formálta meg, ahogy a világot látom. Kifejezetten izgatott vagyok, hogy hogyan fogadja majd az otthoni közönség a filmet, és mennyire látják viszont magukat a filmben” – idézi a közlemény az aradi származású, Budapesten élő rendezőt a romániai bemutató kapcsán.

Kolozsváron kívül három helyszínen lehet még beülni a film premier előtti vetítésére: Bukarestben a Román Parasztmúzeumban január 26-án 20:15-től (itt január 30-án 15:30-tól is vetítik még a filmet), Sepsiszentgyörgyön a Művész moziban január 26-án 20:45-től és január 27-én 18:30-tól, valamint Nagyszebenben a Ion Besoiu Kulturális Központban január 26-án este nyolctól. Január 28-tól A legjobb dolgokon bőgni kell felkerül a marosvásárhelyi és a szatmári Cineplexx műsorára, vetítik a szatmári Cinema One-ban, illetve Resicabányán, Karánsebesen és Petrozsényban is. A filmet februárban meg lehet nézni a fővárosi Elvire Popesco moziban, illetve egyszeri vetítésen megtekinthető Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban is február 24-én.

Jelenet a filmből Bányai Kelemen Barnával

Mint írják, a történetben Maja élete kezd összeállni, barátjával végre kiköltöznek az egyetem óta másokkal bérelt lakásból, az egyik este azonban nem várt fordulatot vesz. Kiderül, hogy egy rég nem látott távoli rokon nem az igazak álmát alussza a konyhaasztalra bicsaklott fejjel, hanem meghalt. Maja kénytelen ott maradni a halottal, mert a családból senki sem ér rá segíteni, még az anyja is lerázza. A halottszállítókra várva megérkezik Maja gyerekkori barátnője, Sára, akivel már jó pár éve megszakadt a kapcsolata. Telnek az órák, és az egyszerű eljárás végeláthatatlan, bürokratikus folyamatba torkollik, abszurd szituációkkal megspékelve. Az éjszaka folyamán Maja kezd szembesülni mélyen eltemetett problémáival. Hiába csordogál biztonságosan az élete, a boldogsága érdekében muszáj kockáztatnia, még akkor is, ha fejest kell ugrania az ismeretlenbe.

A film főbb szerepeit Rainer-Micsinyei Nóra, Bányai Kelemen Barna, Huzella Júlia, Hernádi Judit és Lőrinc Katalin alakítja, az alkotás operatőre Győri Márk, vágója Meller Anna, producere Stalter Judit.

A legjobb dolgokon bőgni kell világpremierje 2021-ben volt a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál központi versenyében, majd a főszerepet alakító Rainer-Micsinyei Nóra elnyerte a Boszporusz Filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját.

A szerdai díszbemutatót követően az alkotás a Győzelem moziban január 28-án, péntek este hattól, 30-án, vasárnap este nyolctól, 31-én, hétfő délután háromtól, valamint további két, februári eleji dátumon is megtekinthető. További részletek a distribution.filmtett.ro weboldalon.

(Borítókép: A főszerepet alakító Rainer-Micsinyei Nóra elnyerte a Boszporusz Filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját)