A közbocsánat törvénytervezete módosult az eredeti elképzeléshez viszonyítva

A közbocsánat törvénytervezete módosult az eredeti elképzeléshez viszonyítva
A kormány által kidolgozott és a parlamenthez küldött törvénytervezet a közbocsánatról már másabb, több lényeges módosítást is tartalmaz az eredeti elképzeléshez viszonyítva – írja a Hotnews hírportál. Eszerint például a tervezetben az szerepel, hogy azoknak nézhetik el büntetésük felét, akik egyedüli családfenntartók és 14 évesnél kisebb gyermekről kell gondoskodniuk: eredetileg az 5 évesnél kisebb gyermek eltartása volt a feltétel, ennek az életkornak a növelésével tulajdonképpen szélesebb kategóriájú elítélt részesülhet a közkegyelemben.

Kivették ellenben a tervezetből azt a korábbi  elgondolást, hogy a 60 év feletti elítéltek általánosan bocsánatban részesüljenek fele büntetésükre függetlenül az elkövetett cselekménytől, ha gyermeket kell eltartaniuk.  A törvénytervezet már felsorolja azokat a bűncselekményeket, amelyek esetében nem alkalmazzák a közbocsánatot. Példaként említjük a hosszas felsorolásból a következőket: a büntető törvénykönyvben szabályozott bűncselekmények, mint - az ember elleni cselekmények, kiskorú bántalmazása, fogvatartás, zsarolás, szabadság elleni és szexuális cselekmények, magán- és székhely laksértés, minősített lopás, rablás, továbbá a csalárd csőd, hűtlen vagyonkezelés, bűnpártolás, merénylet, emberkereskedelem, kínzás, sikkasztás, hivatali visszaélés, a Btk-ban szabályozott egyéb korrupciós cselekmények, emberiség elleni bűncselekmények, stb.

Emellett szintén kivételt képeznek a közbocsánat alól különleges törvényekben szabályozott cselekmények – és ide sorolják egyebek mellett a 2000/78-as törvényt teljes egészében a korrupcióról. A korábbi elképzelésben csak bizonyos szakaszai képeztek kivételt, és a közbocsánat alá esett az az előírása, amely alapján Liviu Dragneát ítélték el: ezért írta a sajtó, hogy a politikusnak szánt „ajánlással” fogalmazták meg az előző jogszabály tervezetet.