A hit erejével hitelesíteni a művészi indíttatást

Megnyílt Xantus Géza kiállítása a Művészeti Múzeumban

A hit erejével hitelesíteni a művészi indíttatást
Nem ismeretlen Xantus Géza csíkszeredai festőművész neve a kolozsvári közönség számára, hiszen a Barabás Miklós Céh csoportos tárlatain, illetve az általa alapított Stúdió 9 csoportosulás kolozsvári bemutatkozásain már találkozhattak alkotásaival a helyiek, de egyházi munkáit is láthatták Erdély és Magyarország számos településén. Ezúttal közelebbről megismerkedhetnek Xantus Géza szakrális ihletettségű műveivel az érdeklődők, A végtelen vonzásában címmel egyéni tárlata nyílt a kolozsvári Művészeti Múzeumban.

A szerda délutni megnyitón Lucian Nastasă-Kovács, a múzeum igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, kiemelve: Xantus Géza arcáról és festményeiről is sugárzik a fény.

A kiállítást Németh Júlia műkritikus méltatta. Véleménye szerint, Xantus Géza szakrális ihletettségű, ismeretlen dimenziókat felvillantó alkotásai mellett nem lehet „közömbösen elmenni, mert gazdagon árnyalt, kifinomult festői beszéde megkapó, lélekből fakadó, őszinte emberi-művészi vallomással párosul, a hit erejével hitelesítve a művészi indíttatást”

– Vannak dolgok, amiket nem lehet kimondani, jelenségek, amelyek lényegét nem lehet szóban megfogalmazni. Van, amikor szókincsünk egyszerűen csődöt mond. A képi beszéd, a képi megjelenítés lehetőségei azonban korlátlanok. Erre érzett rá Xantus Géza is, amikor láthatóvá varázsolta a láthatatlant, a szentséggel teljes ismeretlent, az empirikus valóságon túli világot. Amikor szélesre tárta a szellemvilág kapuját, amikor a lélek legrejtettebb zugaiba is bepillantást nyújtott. Tette pedig mindezt biblikus mélységekig hatolva, a neoklasszicizmus és a megmodernebb, 21. századi festői nyelvezet eszköztárának a birtokában – tette hozzá a műkritikus.

Németh Júlia szerint Xantus Géza egyszerre művész és gondolkodó a szó „legteljesebb és legnemesebb értelmében”.

– Művész, aki elvilágiasodott, merkantilista szemléletű világunkba könnyed fuvallatként csempészi be elegánsan szárnyaló, nemesen magasba törő, a spiritualizmus jeyében született gondolatainak képi vetületét. Művész és gondolkodó, aki hitről, földi és földön túli létről, szeretetről, megbocsátásról, lélekmentésről meditál. A földi lét konkrétuma légies könnyedséggel fonódik egybe az ismeretlennel, a valóság határain túlmutató transzcendens léttel – fogalmazott a méltató.

A tárlatmegnyitón jelen volt Xantus Géza is, aki megköszönte a közönségnek, hogy megtisztelték őt jelenlétükkel, illetve Iakob Attila, a kiállítás kurátora.

A kiállítás február 24-ig, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható a Művészeti Múzeumban (Főtér 30. szám).

(Borítókép: A megnyitó résztvevői, balról jobbra: Iakob Attila, Lucian Nastasă-Kovács, Xantus Géza, és Németh Júlia. Fotók: Művészeti Múzeum)