Megtartja patináját, de lépést tart a korral

Megnyílt a BMC éves tárlata a Művészeti Múzeumban

Megtartja patináját, de lépést tart a korral
Hatalmas érdeklődés övezte a Barabás Miklós Céh (BMC) kolozsvári csoportjának kiállítását, amelynek anyagában hazai és külföldi meghívottak munkái is láthatók, a megnyitót szerda este tartották a Művészeti Múzeumban. A céh negyedik alkalommal szervezett nagyszabású csoportos tárlatot a Bánffy-palotában, idén a kolozsvári alkotók mellett aradi, brassói, kézdivásárhelyi, kovásznai, nagybányai, sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi, vajdahunyadi, zilahi és magyarországi művészek munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

A megnyitón az érdeklődőket, a jelenlévő művészeket Lucian Nastasă-Kovács, a kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója köszöntötte, kiemelve, reméli, hogy a céh csoportos tárlata a 100. kiadást is megéri. A BMC részéről Németh Júlia műkritikus méltatta a tárlat anyagát.

– Ismét öregebbek lettünk egy évvel és fiatalabbak egy kiállítással. Mert nincs jobb fiatalító szer egy közös kiállításnál, amely eltörli a nemzedéki, világnézeti, stílus- és felfogásbeli különbségeket, amely egy fedél alá tereli mindazokat, akiknek szívügye a művészet – z igazi, az igényes, a technikák megannyi változatát felvonultató vizuális művészet. Márpedig a BMC kolozsvári csoportjának és meghívottjainak évente megismétlődő csoportos kiállítása ilyen. Közösségformáló és -fenntartó ereje éppen ebben az egyetértésben, ebben a fiatalos lendületben rejlik. Abban, hogy patináját megtartva 91 évesen is képes megújulni, lépést tartani a korral, a kortárs művészet követelményeivel – mondta Németh Júlia.

Miklóssy Gábor festőművészt idézve, elmondta, „ nem számít, hogy a gyűrű reneszánsz, empire vagy barokk, csak a karátja legyen meg”, azaz, hogy nem számít, milyen technikát használ, milyen irányzatnak hódol az alkotó, a munkájának a karátja számít.

– Az alkotók, technikák, stílusok, művészi kifejezésformák, nyelvezetek eme forgatagában, amelynek most szemtanúi lehetünk, a klasszikus hangvételű munkáktól a posztmodernekig, a realista, hiper- és szürrealista megközelítésektől az absztraktig követhetjük nyomon azoknak a bizonyos karátoknak a felcsillanásait – fogalmazott Németh Júlia.

A műkritikus a képzőművészet néhány aktuális kihívásáról is beszélt a megnyitón, elsősorban a mesterségek eltűnéséről, majd a 21. század technikai újdonságai okozta próbatételekről is szólt. Véleménye szerint a képzőművészet nyelve közös szerte a világban, viszont nyelvjárásai vannak, amelyet a helyi, nemzetiségi sajátosságok határoznak meg.

– S hogy hogyan lehet identitásvesztés nélkül, árnyaltan haladni a korral, erre keresett és igyekezett választ találni 135 munka felvonultatásával az itt kiállító 83 művész – fogalmazott a műkrtikus.

Az eseményen felszólalt Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, valamint Ioan Sbârciu, a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem szenátusának elnöke. A rektor szerint Kolozsváron egyre csak nő a képzőművészeti kiállítások száma, amely annak köszönhető, hogy egyre több a művész, a sikeres alkotó a városban.

– Sokkal több teremre lenne szükség ahhoz, hogy ez a sok alkotó megmutathassa magát, de a Művészeti Múzeum minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az összes kívánságot teljesítse – fogalmazott.

Szerinte a Barabás Miklós Céh szervezettsége, folytonossága, tagjainak kitartása és az általuk teremtett hagyományok példaértékűek, amely szervezettséget követhet bármilyen más képzőművészeti csoportosulás.

A BMC kiállítása február 23-ig, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható a Művészeti Múzeumban (Főtér 30. szám).

(Fotók: Rohonyi D. Iván)