A gazdaság 8,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben

A gazdaság 8,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben
A bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben 8,8 százalékkal bővült a tavalyi harmadik negyedévhez képest, az előző három hónaphoz viszonyítva pedig 2,6 százalékkal nőtt közölte ma az országos statisztikai intézet.

Az első kilenc hónapban a hazai gazdaság 7 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A vizsgált időszakban a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 6,9 százalékos volt.

A bukaresti statisztikai intézet kiigazította a szezonálisan és naptárhatással számított első és második negyedéves adatokat, így mindkét negyedévben 2-2 százalékkal nőtt a GDP az előző három hónaphoz mérten a korábban közölt 1,8 és 1,7 százalék helyett.

A Ziarul Financiar című gazdasági napilap mai elektronikus kiadásában rendkívülinek nevezte a harmadik negyedéves, 8,8 százalékos éves GDP-bővülést, amely 2008 óta, a nemzetközi gazdasági válság kezdetétől ez a leggyorsabb GDP-bővülés.

A növekedés egyik fő hajtóereje a béremelések és adócsökkentések nyomán megnőtt belföldi fogyasztás, ugyanakkor az ipar is jól teljesített. A statisztikai intézet hétfőn közölte, hogy az első kilenc hónapban az ipari termelés 7,7 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A szezonális és naptári hatással kiigazított érték szerint a bővülés 8,7 százalék volt.

A kormány gazdasági prognózisokkal foglalkozó bizottsága szerint a gazdaság 6,1 százalékkal bővülhet az idén egész évben, ami meghaladja a kormány által szeptemberben előrevetített 5,6 százalékot. Bukarest eredetileg 5,2 százalékos növekedéssel számolt. Az Európai Bizottság 5,7 százalékos GDP-bővülésre számít.