A fehér sport híreiből: Fucsovics rekord magasan a világranglistán

A fehér sport híreiből: Fucsovics rekord magasan a világranglistán
A teniszvilág legutóbbi eseményei, a legfrissebb világranglisták és más érdekességek szerepelnek ezúttal összeállításunkban.

Eastbourne-ben történt

Babos Tímea sima, kétjátszmás vereséget szenvedett vasárnap a 754 ezer dollár összdíjazású eastbourne-i füvespályás tenisztorna első fordulójában.

Az első szettben szinte semmi nem sikerült a világranglistán 38. helyen álló magyarnak, aki adogatópontjainak csak 37 százalékát tudta megnyerni. A WTA rangsorában 57. belga Elise Mertens mind a négy alkalommal elvette Babos adogatását, és mivel a sajátját csak egyszer veszítette el, könnyedén nyerte a játszmát.

 A második felvonás legelején ugyan Babosnak sikerült hoznia szervajátékát, ezt követően azonban egyetlen játékot sem tudott megnyerni, így 1 óra 8 perc alatt sima vereséget szenvedett.

Babos sorozatban hetedik tornáján esett ki a nyitókörben, a magyar lány egyesben legutóbb április 26-án, Isztambulban nyert meccset, azóta a marokkói Rabatban, Madridban, Rómában, Párizsban a Roland Garroson, a hollandiai ’s-Hertogenboschban és a spanyol Mallorcán is az első fordulóban búcsúzott.

Babos – oldalán a cseh Andrea Hlavackovával – a párosok versenyében még érdekelt (a tornán harmadik kiemeltek), a nyolcaddöntőben a Csan Hao-csing, Monica Niculescu tajvani, román kettőssel mérkőznek.

Szoros és fordulatos mérkőzést vívott az első körben egyesben a 29 esztendős Niculescu (51. a világranglistán) a hat évvel idősebb horvát Mirjana Lucsics-Baronival (24.), végül háromszettes meccsen diadalmaskodott. A találkozó 138 percet tartott, a második játszmában Niculescu 5:2-re is vezetett, egy gémre volt a győzelemtől, de zsinórban öt játékot vesztett. A román lány a következő fordulóban a szerencsés vesztesként főtáblára került bolgár Cvetana Pironkovával játszik.

A selejtezőkörben volt érdekelt Sorana Cârstea is, aki előbb legyőzte a kínai Fang-zsu Liut (6:1, 6:2), majd 7:6 (3), 6:1 kikapott a tajvani Szu-vej Hszietől. Szerencsés vesztesként (lucky looser) mégis főtáblára került, sőt már a második fordulóban van, mivel két sima szettben legyőzte a cseh Katerina Siniakovát. Cârstea következő ellenfele az ötödik favorit, magyar származású, brit színekben versenyző Konta Johanna. A győztesek eddigi jutalma 5155 dollár és 30 világranglistapont.

A tornán Simona Halep is részt vesz, második favoritként erőnyerő, és csak a második körben kapcsolódik a sorozatba, ahol a selejtezőből főtáblára került kínai Jing-jing Tuan lesz az ellenfele.

Érdekesebb eredmények, 1. forduló (a 32 közé jutásért, a torna honlapjáról): Mertens (belga)–Babos 6:1, 6:1; Niculescu–Lucsics-Baroni (horvát) 6:4, 5:7, 7:5; Cârstea–Siniakova (cseh) 6:3, 6:2; Jing-jing Tuan (kínai)–McHale (amerikai) 6:3, 4:0-nál McHale feladta.

ITF-sikerek: Buzărnescu és Dulgheru

Sorozatban második tornáját nyeri a 29 éves Mihaela Buzărnescu, aki a hódmezővásárhelyi diadal után a törökországi Izmirben is diadalmaskodni tudott. Ezzel több mint 50 helyet lép előre a világrangsorban, immár közel került a legjobb 200-hoz. A 60 ezer dollár összdíjazású vetélkedő döntőjében Buzărnescu 6:1, 6:0-lal bizonyult jobbnak a nyolcadik favorit japán Eri Hozuminál (23 éves, 226.), a finálé csak egy bő órát tartott.

Buzărnescu 10 meccset nyert egyhuzamban a két vetélkedőn, ezalatt egyetlen szettet veszített (honfitársa, Alexandra Cadanţu ellenében a hódmezővásárhelyi torna negyeddöntőjében).

A 25 ezer dollár összdíjazású, franciaországi Montpellier-ben rendezett tornán két 28 éves teniszező vívta a döntőt, Alexandra Dulgheru (514.) nyert, két 6:2-es szettben győzte le a házigazdák 7. kiemelt versenyzőjét, Sherazad Reix-t (279.). A selejtezőből főtáblára jutott Dulgheru 89 perc alatt diadalmaskodott.

Döntők

A hölgyeknél a spanyol Mallorca és az angliai Birmingham, a férfiaknál német Halle és a brit főváros adott otthont nagyobb füvespályás tornának.

A lett Anasztaszija Sevastova nyerte a 250 ezer dollár összdíjazású mallorcai vetélkedőt. A női versenyeket szervező WTA honlapja szerint a világranglista 19. helyezettje a vasárnapi döntőben a német Julia Görgest győzte le három játszmában. A 27 éves Sevastova pályafutása második tornagyőzelmét ünnepelhette, az elsőt még 2010-ben a portugál Oeirasban aratta.

Eredmény, döntő: Sevastova (lett, 2.)–Görges (német) 6:4, 3:6, 6:3.

A kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova nyerte a 820 ezer dollár összdíjazású birminghami tenisztornát, a 27 éves klasszisnak ez volt az első döntője, amióta decemberben otthonában megtámadták. A cseh teniszező a vasárnapi fináléban az ausztrál Ashleigh Bartyt győzte három játszmában.

Kvitovát tavaly december 20-án egy betörő késsel megsebesítette az ütőt fogó bal kezét, amelyen mind az öt ujja, valamint két ideg is megsérült, ezért meg kellett műteni. Végül májusban a Roland Garroson tért vissza.

Eredmény, döntő: Kvitova (cseh, 7.)–Barty (ausztrál) 4:6, 6:3, 6:2.

A svájci Roger Federer a döntőben 53 perc alatt nyert a hazai kedvenc Alexander Zverev ellen Halléban, az 1,8 millió euró összdíjazású tornán. A két játékos egy évvel ezelőtt az elődöntőben találkozott egymással, akkor a 20 esztendős Zverev diadalmaskodott.

Idén a 18-szoros Grand Slam-győztes Federer alaposan visszavágott ellenfelének: a 35 éves klasszis az egész összecsapáson nagyszerűen teniszezett, és esélyt sem adott a tavalyi fináléban is vesztes Zverevnek. Federer egyetlen játszmát sem veszített az idei versenyen. A svájci sztár győzelmével rekordot jelentő kilencedik alkalommal nyerte meg a hallei viadalt (tizenegyedszer játszott döntőt), míg összességében 92. egyéni ATP-tornagyőzelmét aratta – ezzel a harmadik helyen áll az örökranglistán Jimmy Connors (109) és Ivan Lendl (94) mögött. Összességében (a párosban elért sikerekkel együtt) már kereken 100-nál tart.

Eredmény, döntő: Federer (svájci, 1.)–A. Zverev (német, 4.) 6:1, 6:3.

A 35 éves Feliciano López nyerte a szintén 1,8 millió euró összdíjazású londoni vetélkedőt. A Queen's Clubban rendezett viadal fináléjában a spanyol teniszező nagy csatában, 2 óra 35 perc alatt győzte le a 2012-es bajnok Marin Csilicset úgy, hogy a horvát egyetlen egyszer sem veszítette el adogatójátékát az összecsapáson. Az ibériai a döntő szett rövidítésében mérkőzéslabdát is hárított. López pályafutása során másodszor játszhatott döntőt a londoni versenyen, 2014-ben Grigor Dimitrovtól kikapott. A spanyol karrierje hatodik ATP-tornagyőzelmét ünnepelhette egyesben (az elsőt füvön, pedig korábban négyszer is döntőt játszott ezen a borításon, legutóbb egy hete Stuttgartban), legutóbb tavaly júliusban, Gstaadban diadalmaskodott.

Eredmény, döntő: F. López (spanyol)–Csilics (horvát, 4.) 4:6, 7:6 (2), 7:6 (8).

Világranglisták

Fucsovics Márton (a képen) 29 helyet javítva a 107. helyen áll a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján, megjavítva eddigi karriercsúcsát, a vasárnap tornagyőztes játékos korábbi legjobbja a 135. hely volt 2014 októberében.

A 25 éves játékos annak köszönhetően ugrott 29 helyet előre, hogy vasárnap megnyerte az észak-angliai Ilkleyben rendezett, 127 ezer euró összdíjazású füvespályás versenyt. Ezzel begyűjtötte negyedik challenger-tornagyőzelmét, s egyben szabadkártyához jutott a jövő héten elrajtoló wimbledoni bajnokságra.

„Az év elején nem gondoltam volna, hogy közel kerülök a top 100-hoz, most pedig majdnem azon belül vagyok. Egész pályafutásom során a legjobb 100 volt a célom, végre át akarom lépni a küszöböt” – szögezte le az ATP honlapján a nyíregyházi teniszező, hozzátéve, nagyszerű hónapon és tornán van túl, s remekül érezte magát Ilkleyben.

„Minden borításon tud érvényesülni a játékom, salakon és füvön is otthon érzem magam. Utóbbit már csak azért is szeretem, mert hét éve juniorként megnyertem Wimbledont” – jelentette ki Fucsovics, aki négyórás vonatozás után már Londonban tartózkodik, és készül az év harmadik Grand Slam-viadalára.

Fucsovics eddig egyszer, a tavalyi US Openen szerepelhetett GS-torna főtábláján. A legutóbbi magyar főtáblás Wimbledonban éppen edzője, Sávolt Attila volt 2002-ben, akinek akkor az első forduló jelentette a végállomást.

Balázs Attila – aki szeptemberben kezdte újra karrierjét – a 174. helyen áll. A hétszeres magyar bajnok a múlt héten került vissza a top 200-ba, 2011 márciusa óta először.

Marius Copil két helyet rontott, de még mindig 85., a Kolozsvári Universitatea Sportklub teniszezőjét, Adrian Ungurt pedig már csak a 421. helyen jegyzik.

Férfi tenisz-világranglista (az ATP honlapja alapján, zárójelben a legutóbbi helyezés): 1. (1.) Andy Murray (brit) 9390 pont, 2. (2.) Rafael Nadal (spanyol) 7285, 3. (3.) Stanislas Wawrinka (svájci) 6175, 4. (4.) Novak Djokovics (szerb) 5805, 5. (5.) Roger Federer (svájci) 5265, 6. (7.) Marin Csilics (horvát) 4235, 7. (6.) Milos Raonic (kanadai) 4150, 8. (8.) Dominic Thiem (osztrák) 3895, 9. (9.) Nisikori Kej (japán) 3830, 10. (10.) Jo-Wilfried Tsonga (francia) 3075, …, 85. (83.) MARIUS COPIL 629, …, 107. (136.) FUCSOVICS MÁRTON 513, ..., 174. (171.) BALÁZS ATTILA 313, …, 421. (416.) ADRIAN UNGUR 94.

Párosban: 1. (1.) Henri Kontinen (finn) 7900 pont, 2. (2.) John Peers (ausztrál) 7670, 3. (3.) Marcelo Melo (brazil) 7400, …, 19. (19.) HORIA TECĂU 3330, …, 37. (36.) FLORIN MERGEA 2055, …, 201. (197.) BORSOS GÁBOR 357.

Babos Tímea négy helyet rontva a 42. a női teniszezők legfrissebb világranglistáján. A top 200 másik magyarja, a wimbledoni selejtezőre készülő Gálfi Dalma jelenleg a 138. a WTA-rangsorban.

A kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova birminghami tornagyőzelmével visszatért a top 15-be. A rangsort továbbra is a német Angelique Kerber vezeti Simona Halep előtt, a top 100-ban négy román lány van.

Az idei pontszámok alapján készített, bajnokok tornájára kvalifikáló WTA Race versenyt továbbra is Halep vezeti 3490 ponttal.

Női világranglista (a WTA honlapja alapján): 1. (1.) Angelique Kerber (német) 6965 pont, 2. (2.) SIMONA HALEP 6850, 3. (3.) Karolína Plískova (cseh) 6386, 4. (4.) Serena Williams (amerikai) 4810, 5. (5.) Jelina Szvitolina (ukrán) 4765, 6. (8.) Caroline Wozniacki (dán) 4345, 7. (7.) Konta Johanna (brit) 4325, 8. (9.) Szvjetlána Kuznyecova (orosz) 4310, 9. (6.) Dominika Cibulková (szlovák) 4010, 10. (10.) Agnieszka Radwanska (lengyel) 3985, 11. (11.) Venus Williams (amerikai) 3941, 12. (16.) Petra Kvitova (cseh) 3135, 13. (12.) Kristina Mladenovic (francia) 3095, 14. (13.) Jelena Ostapenko (lett) 3080, 15. (14.) Garbine Muguruza Blanco (spanyol) 3060, ..., 20. (20.) Bacsinszky Tímea (svájci) 1873, …, 42. (38.) BABOS TÍMEA 1321, …, 51. (50.) MONICA NICULESCU 1110, …, 62. (62.) SORANA CÂRSTEA 977, …, 69. (68.) IRINA-CAMELIA BEGU 888, …, 114. (113.) ANA BOGDAN 500, …, 118. (117.) PATRICIA MARIA ŢIG 458, …, 138. (136.) GÁLFI DALMA 402, …, 171. (171.) ALEXANDRA CADANŢU 321, …, 204. (212.) STOLLÁR FANNY 124, …, 211. (203.) IRINA BARA 272, …, 213. (267.) MIHAELA BUZĂRNESCU 260.

Párosban: 1. (1.) Bethanie Mattek-Sands (amerikai) 10 620 pont, 2. (2.) Lucie Safarova (cseh) 10 170, 3. (3.) Martina Hingis (svájci) 7085, …, 11. (11.) BABOS 4470, …, 25. (23.) NICULESCU 2625, …, 44. (45.) RALUCA-IOANA OLARU 1755, …, 68. (68.) BEGU 1156, …, 75. (75.) HALEP 1077.