A börtönök hétezer alkalmazottja bejelentette: nem hajlandó túlórát vállalni

A börtönök hétezer alkalmazottja bejelentette: nem hajlandó túlórát vállalni
A büntetés-végrehajtási intézetek alkalmazottait tömörítő szakszervezet bejelentette: a rendszerben dolgozó mintegy 12 ezer munkatárs körül 7 ezer hivatalosan, írásbeli nyilatkozattal visszautasította, hogy a továbbiakban a munkaköri leírásán kívüli pluszmunkát vagy túlórát vállaljon.

„A Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Parancsnokságánál (ANP) működő 33 szakszervezet mindegyikétől érkeztek képviselők, hogy nyilatkozatot nyújtsanak be arra vonatkozóan, hogy nem vállalnak pluszmunkát. Jelenleg 40–50 kollégánk van itt. Mindannyian az igazságügyi miniszterrel akarnak beszélni, hogy magyarázatot kapjanak arra, miért nem foglalkozik a börtönök problémáival. A csaknem 12 ezer munkatárs közül mintegy hétezren nyújtottak be ilyen értelmű nyilatkozatot” – mondta el a szakszervezetek szövetségének (FSANP) elnöke, Sorin Dumitrașcu.

Hozzátette: a Poarta Albă-i büntetés-végrehajtó egyik alkalmazottja nem volt hajlandó munkába állni, miután állítólag egyedül kellett volna biztosítania egy 420 fegyencet fogva tartó részleget.

„Ha nem vállaljuk ezeket a túlórákat, hamarosan a tevékenységek jó részét le kell állítani. Gyakorlatilag csak a fogvatartottak őrzését és felügyeletét biztosítjuk, így a többi feladat, például a munkapontokra vagy a bíróságra történő kíséret drasztikusan csökken. Felszólítjuk a minisztert, hozzon konkrét intézkedéseket a munkakörülmények javítására, illetve járjon közben a kormánynál annak érdekében, hogy további munkatársakat tudjunk alkalmazni. Járjon közben a miniszterelnöknél, hogy a fizetési diszkrimináció megszűnjék. Nincs olyan nap, hogy egy börtönben legalább egy alkalommal ne kerüljön sor tettlegességre. A személyzet hiánya miatt a fogvatartottak kihasználják a helyzetet, és bántalmazzák egyes kollégáinkat” – magyarázta el Dumitrașcu.

A szakszervezet szerint a dolgozók évente 350–400 túlórát gyűjtenek össze, emellett rizikót is vállalnak a munkahelyükön.

„Egy dolgozó 270–300 fegyencet tart felügyelet alatt, ami csaknem háromszor annyi, mint amennyit a törvény megenged. A döntéshozók közömbössége felháborító. A börtönök dolgozóit bántalmazzák, zaklatják. A dévai börtönben nemrég a volt fogvatartottak felgyújtották a vezetőség autóit. Voltak esetek, amikor a börtönbe zártak rokonai az utcán várták meg a kollégáinkat, és megfenyegették őket” – mondta Mihai Bărbulescu, a Danubius Drobeta szakszervezet vezetője.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Állatkínzás és szándékosan elkövetett állatölés miatt jogerősen egyéves és kilenc hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélt a marosvásárhelyi bíróság egy Maros megyei férfit, miután a mezőn addig ütött egy kutyát, amíg az elpusztult – közölte az Agerpres hírügynökség.

Közhír