A biztosítók szövetsége szerint nem megoldás, hogy a kormány beleszóljon a biztosítási díjak értékébe

A biztosítók szövetsége szerint nem megoldás, hogy a kormány beleszóljon a biztosítási díjak értékébe
Az Országos Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetsége (UNSAR) és a Romániai Gépjárműbiztosítók Szövetsége (BAAR) szerint nem jelentene megoldást a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) kötvények díja esetében egy felső értékhatár megszabása.

Az Országos Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetsége (UNSAR) és a Romániai Gépjárműbiztosítók Szövetsége (BAAR) meglepetéssel vette tudomásul a kormányhatározat-tervezetet, amely 6 hónapos időtartamra maximálja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) kötvényeinek díját. A két szervezet az AGERPRES hírügynökségnek péntek este elküldött közleményében arra figyelmeztet, hogy a néhány évvel ezelőtt hozott hasonló intézkedések közép- és hosszú távon teljesen hatástalannak bizonyultak.

„Valójában az RCA-díjak felső határára vonatkozó korábbi döntés vezetett az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljáráshoz és egy olyan törvény elfogadásához, amely negatívan érintette a biztosítások piacát, és hozzájárult a jelenlegi helyzet kialakulásához“ - olvasható a közleményben.

Az idézett forrás szerint a biztosítás egyik alapelve, hogy a biztosítók az általuk vállalt kockázatoknak megfelelően egyénileg határozzák meg a díjakat, illetve a kockázatot megosztják a biztosítottak között. Ezen mechanizmusok kiegyensúlyozatlansága hatással lehet a biztosítótársaságok fizetőképességére és arra, hogy képesek legyenek betölteni legfontosabb szerepüket, azaz kártérítést fizetni a közúti balesetek áldozatainak. Véleményük szerint a prioritás az, hogy javítsák ki a gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvényben a korábbi módosítások révén keletkezett hibákat, amelyek a Románia elleni kötelezettségszegési eljárás elindításához vezettek az Európai Unió részéről, és amelyek akadályozzák a biztosítókat azon szabadságukban, hogy saját értékesítési politikájukról és stratégiájukról döntsenek.

A pénzügyminisztérium pénteken honlapján közvitára bocsátotta a kormányhatározat-tervezetet, amely 6 hónapra megszabná a maximális árakat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) kötvényeire.