„Meg kell védenünk a jogállamiságot, a demokrácia értékeit”

– emelte ki Iohannis a kommunizmus és fasizmus áldozatainak augusztus 23-i emléknapján

„Meg kell védenünk a jogállamiságot, a demokrácia értékeit”
„A fasizmus és a kommunizmus áldozatainak emléknapja, augusztus 23-a kiváló alkalom arra, hogy kegyelettel adózzunk mindazok emléke előtt, akik megtapasztalták a totalitárius rendszerek borzalmait, és hogy megerősítsük a szélsőségesség, az intolerancia és a gyűlölet minden megnyilvánulási formájának elutasítása iránti, szilárd elkötelezettségünket”, fogalmazott Klaus Iohannis államfő az államelnöki hivatal által közzétett, augusztus 23-i üzenetében.

Az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény szerint „1939. augusztus 23-a volt az a nap, amikor nem csak a közép- és kelet-európai emberek millióit, hanem az egész emberiséget kegyetlen jövőre ítélték.” Megállapította: a Ribbentrop-Molotov-paktum olyan „bűnös összeesküvés volt, amelynek nyomán generációk sora tapasztalta meg a totalitárius ideológiák mérgező és barbár hatásait, súlyos, hosszú távra kiható következményekkel.”

Iohannis kiemelte: a 20. század totalitárius ideológiái elképzelhetetlen szenvedést és mérhetetlen károkat okoztak az európai kontinensnek és népeinek. Hozzátette: emlékezni kell I. Mihály király 1944. augusztus 23-i gesztusára is, amely szerinte, jelentős hatással volt a második világháborúban az Európában zajló harcok időtartamának lerövidítésére. Iohannis hangsúlyozta továbbá, hogy az intézmények, a hatóságok és a polgárok felelőssége, hogy a történelem tragikus és hősies pillanatait megismertessék, megértessék a fiatalabb generációkkal.

Az elnök üzenetében felhívta a figyelmet arra is, hogy csak a kollektív emlékezet ébren tartása biztosítja, hogy „a román társadalomban soha többé ne verjen gyökeret a gonosz.” Szerinte az akkori történelmi események lényegi üzenete az, hogy a demokráciák csak akkor léteznek és gyarapodnak, ha a politikusok és a polgárok egyaránt elkötelezik magukat a szabadság és az emberi jogok védelmének alapvető értékei mellett. A a történelmi tények elferdítésére többször is kísérletet tettek a régi bűnös rendszerek védelmezői, tette hozzá Iohannis, nyomatékosítva: propagandának és a félretájékoztatásnak nincs helye a mai társadalmunkban.
Az európai értékek semmibe vétele a jogállamiság durva megsértése és a mélyen rasszista, antiszemita és idegengyűlölő nyilvános üzenetek révén sérti a totalitarizmus áldozatainak emlékét – szögezte még le az államfő.„Romániában meg kell védenünk a jogállamiságot, az alapvető jogokat és szabadságjogokat, az emberi méltóságot, és ápolnunk kell a polgári felelősség érzését. Maradjunk egységesek, elkötelezettek az európai család és a NATO-szövetségesek közös demokratikus eszméi és értékei mellett. Ez az erkölcsi kötelességünk a múlt áldozatainak emlékével szemben, de a virágzó, biztonságos és békés jövő biztosítása érdekében is” – olvasható még az elnöki üzenetben.