"Legyetek jók, ha tudtok!" – Elballagtak a a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjai

"Legyetek jók, ha tudtok!" – Elballagtak a a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjai
Immár 11. alkalommal zajlott ünnepélyes keretek között a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum 12. osztályának ballagása. A teltház jelzi azt, hogy a tordai és környékbeli magyar közösség számára a 12-es diákok ballagási ünnepsége erőteljes közösségmegtartó és identitáserősítő szereppel bír. Jelzi és megerősít abban a tudatban újra és újra, hogy a száguldó digitális világban és a globalizáció süllyesztőjében a tordai önálló magyar iskola méltán betölti rendeltetését.

Az az elkötelezett és hosszadalmas küzdelem, amely megelőzte megalakulását, meghozta és meghozza gyümölcsét: az aranyos-vidéki magyarságot identitásában- és anyanyelvében erősítő, támogató, fejlesztő védőbástyájává nőtte ki magát egy alig szűk évtized alatt. Mindez természetesen köszönhető az iskola odaadó, megállást nem ismerő oktatói közösségének. Az eseményre szerdán, május 29-én került sor a tordai Állami Színház patinás épületében.

A ballagás a diákok ünnepélyes bevonulásával vette kezdetét, ezt pedig Péter Erzsébet osztályfőnök irányításával a 11. osztályosok felemelő vers- és zenés összeállítása követte. A 12-es tanulók ünnepi műsorát Kiss Réka osztályfőnök irányította, az elhangzott énekeket pedig Péter Árpád ballagó diák gitárkísérete tette hangulatossá.

Az ünnepi beszédek sorát az iskola igazgatója, Józan Erzsébet tanárnő nyitotta meg, aki Hamvas Béla szavaival indította útjukra a fiatalokat: "A nagy útban nincsen semmi rejtély. Az ég hatása: jónak lenni, a föld hatása a bőség, az ember hatása a rend. Mindenkinek csak egyetlen dologra van szüksége: igazan, szabadon élni" A rendezvény díszvendégeként, Kecskés Tibor, a kolozsvári Magyar Konzulátus képviselője szólt a ballagókhoz, kiemelve, hogy ebben a teljesítményközpontú világban a helytállás egyik feltétele az, ha abban, amihez kezdenek majd, bármilyen területen is tevékenykednének, de a legjobbat igyekeznek bizonyítani. Az elballagó diákok nevében Szakolczi Noémi diáklány búcsúzott első osztályfőnöküktől, Nagy Zsolt tornatanártól, Király Árpád tanuló pedig Kiss Réka angoltanárhoz intézett humoros, de ugyanakkor megindító búcsúbeszédet, amelyben kihangsúlyozta azt, hogy a tanárnő három éven keresztül olyan osztályfőnök tudott lenni, aki egyszerre volt irányt mutató pedagógus, játékos jóbarát és gondoskodó anya is számukra. A ballagó diákok nem csak tanulmányi díjakban részesültek, hanem kiemelkedő teljesítményeiket nagylelkű civil szervezetek és magánszemélyek különdíjakban is méltányolták. Az érettségi előtt álló diákok szorgalmas munkáját kitűnő tanulmányi eredmények bizonyítják. Az osztályelső, Máté Helga 9,88-as átlaggal végezte a 12. osztályt, második díjban részesült Péter Árpád 9,87-es átlaggal, a harmadik díjas Berkeczi Barbara 9,82-es átlaggal érdemelte ki az elismerést. Kiss Réka osztályfőnök szívhezszóló, elgondolkodtató beszédet mondott az egybegyűlteknek, megköszönve tanárkollégáinak a tanulókat teljes odaadással, lelkesedéssel felkészítő munkáját, a szülői közösség támogatását, a felnőttlét kapujában álló diákjait pedig a "Legyetek jók, ha tudtok!" felszólítással bocsájtotta el, ami nagyon is találó 21. századi intelem ebben a kisebb-nagyobb kísértésekkel tele, gyakran elidegenedett világunkban.

F.D., K.R.