„Helyes” útra terelnék Romániát

„Helyes” útra  terelnék Romániát
Az Európai Bizottság (EB) figyelmeztette Romániát, hogy terelje vissza az igazságügyi reformot a helyes útra, és tartózkodjon a jogállamiság tekintetében visszalépést jelentő intézkedésektől – idézte az Agerpres hírügynökség Frans Timmermanst, aki a Biztosok Kollégiumának szerdai ülését követően nyilatkozott a sajtónak.

Az EB első alelnöke beszámolt arról, tájékoztatta a testület tagjait a romániai fejleményekről. „Romániának előre kell haladnia, s nem visszafelé”, s tartózkodnia kell az olyan intézkedésektől, amelyek veszélybe sodorhatják az elmúlt évek megvalósításait – mondta.Az EB illetékesei az utóbbi időszakban több alkalommal is aggodalmuknak adtak hangot a romániai jogállamiság helyzetével kapcsolatban. Nyilatkozataikban hangsúlyozták, az igazságügyet érintő törvényekkel kapcsolatos módosítások mind tartalmuk, mind elfogadási módjuk tekintetében szembe mennek azokkal az ajánlásokkal, amelyeket a román igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében fogalmaztak meg. 

Toader: az EP választási kampány része az aggodalmaskodásTudorel Toader válaszában az európai parlamenti választási kampány részének nevezte a román jogállamisággal kapcsolatos brüsszeli aggodalmakat. Leszögezte: a kormány az európai irányelvek érvényesítése érdekében készül módosítani a büntetőjogot, amiről Brüsszelt is tájékoztatta, nem pedig jóváhagyását kérte. Másfelől semmilyen hazai vagy külföldi politikai tényező nem avatkozhat be a román igazságszolgáltatás munkájába – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter, az európai főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruta Kövesi ellen Bukarestben indult bűnvádi eljárásra utalva, elhárítva az EB és az Európai Parlament (EP) ezzel kapcsolatban kifejezett aggodalmát.Timmermans ugyanis nyilatkozatában leszögezte: az EP Laura Codruta Kövesit támogatja az európai főügyészi tisztség megszerzésében.  A leendő európai főügyészt az Európai Unió társjogalkotó szervei - a tagállamok kormányait tömörítő tanács és a parlament - közös megegyezéssel várhatóan áprilisban fogják kinevezni. Az eddigi két egyeztetés döntetlennel zárult, így április 4-én és 10-én újabb tárgyalások várhatók az ügyben.Antonio Tajani, az EP elnöke is a testület szerdai brüsszeli plenáris ülésén aggodalmát fejezte ki a Kövesi elleni bűnvádi eljárás miatt. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a román hatóságok az eljárás megindításával és Kövesi hatósági felügyelet alá helyezésével próbálják megakadályozni a jogász kinevezését. “Laura Codruta Kövesi továbbra is élvezi az EP bizalmát, és továbbra is ő az EP jelöltje” – húzta alá.
   
Mint ismeretes, Kövesi csak az ügyész engedélyével hagyhatja el Romániát, mivel hivatali visszaélés, megvesztegetés elfogadása és hamis tanúzás gyanújával bűnvádi eljárást indított februárban ellene az igazságszolgáltatás szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló speciális ügyészség (SIIJ), következésképpen hatósági felügyelet alá helyezték. Kövesi óvást emelt a hatvan napra elrendelt hatósági felügyelet ellen, amelynek értelmében rendszeresen kell jelentkeznie a rendőrségen, nem végezheti munkáját a legfőbb ügyészségen, nem beszélhet az ügyben érintett tanúkkal és nem kommunikálhat ügyéről a sajtóval.