Hatból hat: Az Intert legyőzve az FC Sevilla az Európa Liga győztese

Hatból hat: Az Intert legyőzve az FC Sevilla az Európa Liga győztese
Az FC Sevilla fordulatos mérkőzésen 3–2-re legyőzte pénteken a Milánói Internazionalét a labdarúgó Európa Liga kölni döntőjében, így hatodszor hódította el a trófeát.

A zárt kapus mérkőzést a holland Danny Makkelie vezette.

A második számú európai kupasorozat rekordereként a spanyol csapat eddig valamennyi fináléját megnyerte: 2006, 2007, 2014, 2015 és 2016 után immár hatodszor diadalmaskodott.

A mérkőzés elején a belga Romelu Lukaku 11-esből még az Internek szerzett vezetést, majd a holland Luuk de Jong két fejesével fordított az andalúziai együttes, de a milánóiak még a szünet előtt egyenlítettek az uruguayi Roberto Godín Leal fejesével. A mindent eldöntő találat a 74. percben szerencsés körülmények között született, mivel Lukaku szerencsétlenül ért bele a brazil Diego Carlos ollózásába.

Nagyszerűen kezdett az Internazionale, ugyanis első támadása végén 11-eshez jutott Lukaku buktatásáért, a büntetőt pedig maga a sértett értékesítette, aki így sorozatban 11. EL-találkozóján is betalált. Az olaszok azonban nem örülhettek sokáig, mert De Jong fejesével egyenlített a Sevilla. A gólváltást követően inkább a spanyolok akarata érvényesült, mégis a milánóiak hagytak ki ziccert D’Ambrosio révén. A Sevilla aztán egy újabb De Jong-fejessel vezetést szerzett, de még rövidebb ideig játszhattak előnyben, mert Godín is fejjel volt eredményes. A szünetig hátralévő időben kiegyenlített küzdelem folyt a pályán.

A második félidőben is maradt a magas iram, a csapatok pedig felváltva veszélyeztettek, így kifejezetten élvezetes küzdelmet vívtak egymással. A 60. perctől visszavettek az együttesek a tempóból, a játék pedig óvatosabbá vált, az Inter mégis ekkor hagyta ki a legnagyobb helyzetét, ugyanis Lukaku egyedül törhetett kapura, ám a kapusba lőtt. Az egyre „csendesebben csordogáló” mérkőzésbe az FC Sevilla szerencsés találata lehelt ismét életet. Hátrányban az olasz csapat nagy erőket mozgósított, egy ízben az FC Sevilla védelme csak a gólvonalról tudott menteni. Ezt leszámítva viszont nagy helyzete nem volt az Internek, mivel andalúziai ellenfele taktikusan tördelte a játékot és húzta az időt, így története során hatodszor megnyerte a második számú európai kupasorozatot.

Európa Liga, döntő: • FC Sevilla (spanyol)–Milánói Internazionale (olasz) 3–2 (gól: Luuk de Jong 2 – 12. és 33., valamint Diego Carlos – 74. perc, illetve Romelu Lukaku – 5., 11 m és Roberto Godín Leal – 35. perc).

A gólok története:

3–5. perc: Carlos buktatta a 16-os jobb oldalán Lukakut, a megítélt büntetőt a sértett a jobb alsó sarokba rúgta (0–1).

12. perc: Navas jobb oldali beadását követően De Jong hat méterről csukafejessel próbálkozott, a kapu bal oldalába tartó labdába csak beleütni tudott Handanovics (1–1).

33. perc: Banega ívelt egy szabadrúgásból az ötös bal sarkához, ahonnan De Jong ívesen, Handanovics felett a bal sarokba fejelte a labdát (2–1).

35. perc: Brozovic ívelt szabadrúgásból az ötös vonalára, ahol Godin emelkedett a legmagasabbra, és a kapu jobb oldalába fejelt (2–2).

74. perc: Banega jobb oldali szabadrúgása után röviden szabadítottak fel az Inter védői, Carlos ollózva kapura lőtt, de Lukaku szerencsétlenül ért bele a bal sarok mellé tartó labdába, amely így a keresztléc alá vágódott (3–2).