Európa Liga: Sevilla–Internazionale a trófeáért

Európa Liga: Sevilla–Internazionale a trófeáért
Pénteken Kölnben ér véget a labdarúgó Európa Liga: a fináléban a második számú európai kupa ötszörös győztese, az FC Sevilla és a sorozat 1990-es évekbeli „uralkodója”, a Milánói Internazionale találkozik egymással.

A spanyol csapat hatodszor lesz ott a döntőben, eddigi hibátlan a mérlege, mivel 2006-ban, 2007-ben, majd 2014 és 2016 között sorozatban háromszor is diadalmaskodott. A milánói kék-feketék az 1990-es években négyszer játszottak döntőt, 1991-ben, 1994-ben és 1998-ban pedig el is hódították a trófeát, csak az 1997-es finálét vesztették el a Schalkéval szemben.

A két csapat korábban még nem találkozott egymással az európai kupákban, ugyanakkor az FC Sevilla eddig háromszor játszott olasz csapattal az Európa Liga egyenes kiesés szakaszában. Ez öt mérkőzést jelent, mindegyiket megnyerte, ráadásul még gólt sem kapott.

Amióta Európa Ligának nevezik a sorozatot, tíz döntőt rendeztek, ezeken 29 gól született, azaz 2,9 a finálék gólátlaga. A legnagyobb különbség háromgólos volt, a Chelsea tavaly 4–1-re verte az Arsenalt, míg az Atlético Madrid 2012-ben az Athletic Bilbaót, 2018-ban pedig az Olympique Marseille-t győzte le 3–0-ra. Az EL döntőiben kiállítás és öngól még nem volt.

A finálé egyik kulcsjátékosa Romelu Lukaku, az Inter belga válogatott csatára lehet, aki az ukrán Sahtar Donyeck elleni elődöntőben is betalált, így sorozatban már tíz Európa Liga mérkőzésén szerzett gólt – igaz, a széria első felét még az Evertonban játszotta, a 2014/15-ös kiírásban.

A találkozónak ezúttal nem lesz tétje a Bajnokok Ligája-részvétel, mivel azt mindkét gárda kiharcolta már hazája bajnokságában, ugyanakkor a győztes ott lesz az Európai Szuperkupáért kiírt összecsapáson, amelyet szeptember 24-én a budapesti Puskás Arénában rendeznek meg.

Az argentin Lautaro Martínez, az Inter kulcsembere – aki duplázott a Sahtar ellen 5–0-ra megnyert elődöntőben – az UEFA honlapjának adott nyilatkozatában kifejtette: nagyon összpontosítanak az előttük álló feladatra, mert közel kerültek céljuk eléréséhez, hogy a kupát Olaszországba vigyék.

„Az FC Sevilla kemény rivális, amely nyomást tud gyakorolni az ellenfelére. Játékosai az egész pályát bejátsszák és nagyszerű futballra képesek. Ezért is juthattak el a döntőig. Ki kell elemeznünk őket, majd felkészülni arra, hogy semlegesíteni tudjuk az erényeiket, míg a mienket kihasználjuk” – mondta.

Hozzátette: az Inter játékosai egyre inkább csapatként játszanak, ami eredményességük egyik alapja. A másiknak azt nevezte, hogy a labdarúgók bíznak Antonio Conte vezetőedzőben, akinek segítségével mindannyian fejlődtek.

Az FC Sevilla vezetőedzője, Julen Lopetegui az SFC Radiónak azt mondta: rendkívüli erőbedobásra lesz szükségük a döntőben, mert olyan riválissal találkoznak, amelyet a Bajnokok Ligája szintjéhez mérten raktak össze.

„Egészen kiváló játékosok alkotják a keretüket és rendkívül tapasztalt az edzőjük. Az Inter a Conte-csapatokra mindig is jellemző stílusjegyekkel rendelkezik. Nem egyszerű olyan riválissal játszani, amelyben topfutballisták vannak, és akik közben képesek csapatként játszani” – nyilatkozta a baszk tréner. Saját gárdájáról azt mondta: fizikailag és mentálisan is készen állnak a döntőre.

Az FC Sevilla a tizenhatoddöntőben a Kolozsvári CFR 1907-et mindössze két döntetlennel, idegenben lőtt góllal búcsúztatta.

Európa Liga, döntő (péntek, 22 óra, élőben közvetíti a Look tv, a DigiSport és a Telekom Sport): • FC Sevilla (spanyol)–Milánói Internazionale (olasz) – Köln, vezeti: Danny Makkelie (holland).

A várható kezdőcsapatok:

FC Sevilla: Bounou – Navas, Koundé, Diego Carlos, Reguilón – Banega, Fernando, Jordán – Suso, En-Nesyri, Ocampos.

Internazionale: Handanovics – Godín, De Vrij, Bastoni – D’Ambrosio, Barella, Brozovic – Gagliardini, Young – Martínez, Lukaku.