Tizenegyesekkel EL-győztes a Villarreal

Tizenegyesekkel EL-győztes a Villarreal
A Villarreal nyerte a labdarúgó Európa Ligát, miután a szerdai gdanski döntőben 1–1-es döntetlen és hosszabbítás után tizenegyesekkel 11–10-re legyőzte a Manchester Unitedet.

A 9500 néző előtt rendezett lengyelországi finálét a francia Clément Turpin vezette.

A spanyol együttes története során először diadalmaskodott európai kupasorozatban, vezetőedzője, Unai Emery viszont immár negyedik alkalommal emelhette a magasba a trófeát, amelyet az FC Sevillával 2014 és 2016 között sorozatban háromszor nyert meg. A három éve az MU-t irányító norvég Ole Gunnar Solskjaer viszont képtelen csapatát végső győzelemre vinni.

A finálé első félidejében Gerard Moreno Balagueró góljával a Villarreal szerezte meg a vezetést, a szünet után azonban az uruguayi Edinson Cavani egyenlített. Mivel a folytatásban és a hosszabbításban több gól már nem esett, tizenegyespárbaj következett, amelyben csak a 22. rúgó, az MU spanyol válogatott kapusa, David de Gea hibázott.

A két együttes összeállítása:

VILLARREAL: Geronimo Rulli – Juan Foyth (88. perc Mario Gaspar), Raul Albiol, Pau Torres, Alfonso Pedraza (88. perc Alberto Moreno) – Daniel Parejo, Étienne Capoue (123. perc Daniel Raba), Manu Trigueros (77. perc Moi Gomez) – Gerard Moreno, Carlos Bacca (60. perc Francis Coquelin), Yeremi Pino (77. perc Paco Alcacer).

MU: David de Gea – Aaron Wan-Bissaka (123. perc Juan Mata), Victor Lindeloef, Eric Bailly (116. perc Axel Tuanzebe, 116),  Luke Shaw 0150 Paul Pogba (116. perc Daniel James), Scott McTominay (93. perc Alex Telles) – Mason Greenwood (100. perc Fred), Bruno Fernandes, Marcus Rashford – Edinson Cavani.

Az első félidő első fele jobbára mezőnyjátékkal, illetve a pálya közepén folyó csatákkal telt, olykor kifejezetten keményen csaptak össze egymással a játékosok. A Manchester United valamivel veszélyesebben futballozott, de vagy a távoli lövések nem voltak eléggé pontosak, vagy az utolsó passzba csúszott hiba. A Villarreal a félidő derekán kezdett „ébredezni”, ekkor azonban kis túlzással a kapuja elé szegezte a riválist, és a 30. perchez közeledve egy szabadrúgást követően Gerard Moreno révén megszerezte a vezetést. A 29. percben Daniel Parejo balról beívelt szabadrúgására Gerard Moreno érkezett erőszakosan az ötösön belülre, és jobb belsővel a vetődő David de Gea keze fölött a hálóba passzolta a labdát (1–0). Az MU a szünetig próbált reagálni, ritmust váltott, és igyekezett egyenlíteni, a spanyolok hátsó alakzata azonban jól végezte a feladatát, így a pihenőre Villarreal-vezetéssel vonultak a felek.

Fordulás után a spanyol csapat kezdett jobban, de az angolok kisvártatva magukhoz ragadták a kezdeményezést, és hamar, 10 percnyi játék után kiegyenlítettek: bal oldali szögletet középre fejeltek ki a Villarreal védői, a tizenhatosról Rashford által visszalőtt labda pedig az ötösön ragadt Cavanit találta meg, aki ilyen közelről nem hibázott (1–1).

A United lendületben is maradt, míg a Villarreal csak nehezen és ritkán tudott kiszabadulni saját kapuja előteréből. A 70. percben Rashford előnyhöz juttathatta volna a manchesteri csapatot, ám ziccerben a bal kapufa mellé gurított. A folytatásban is az MU volt kezdeményezőbb, a hajrá kezdetén nagy helyzetben Cavani és Greenwood zavarta egymást, a lefújás előtti másodpercekben pedig a Villarreal előtt adódott gólszerzési lehetőség, de Pau Torres ígéretesnek tűnő helyzetben a kapu fölé bombázott.

Miután 90 perc alatt nem született döntés, következett a hosszabbítás, amelynek első felében a spanyol együttes futballozott veszélyesebben, de gólt nem sikerült szereznie. A második 15 percben egyre feszültebbé váltak a játékosok, sok volt a kisebb-nagyobb technikai hiba, miközben néhányszor a francia játékvezetőnek is rendet kellett tennie a háborgó futballisták között.

A döntés végül a tizenegyespárbajra maradt, ami kifejezetten hosszúra nyúlt, és csak 22 rúgás után ért véget, amikor David de Gea, az MU kapusa a bal alsó sarkot választotta, de Rulli hárítani tudott.

Eredmény, Európa Liga, döntő: • Villarreal (spanyol)–Manchester United (angol) 1–1 (gól: Gerard Moreno – 29. perc, illetve Edinson Cavani – 55. perc) – 11-esekkel: 11–10; a büntetőket Gerard Moreno, Dani Raba, Paco Alcacer, Alberto Moreno, Daniel Parejo, Moí Gomez, Raúl Albiol, Francis Coquelin, Mario Gaspar, Pau Torres és Geronimo Rulli kapus, illetve Juan Mata, Alex Telles, Bruno Fernandes, Marcus Rashford, Edinson Cavani, Fred, Daniel James, Luke Shaw, Axel Tuanzebe és Victor Lindelöf értékesítette, David De Gea kapus kihagyta.

Borítókép: Edinson Cavani (7-es) gólja nem volt elég az MU boldogságához – FOTÓ: MEDIAFAX