Magyar

Távirati Iroda

Teljes szereposztással, több mint száz színész közreműködésével készül új hangoskönyv-sorozat angolul J. K. Rowling Harry Potter-regényfolyamának mind a hét kötetéből - számolt be róla szerdán a Variety.com.
Hűha
Jóváhagyta a román kormány a szerb-magyar-román hármashatárnál található Kübekháza - Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön - közölte Mihai Constantin kormányszóvivő.
Közhír
Egy harmincezer férőhelyes, UEFA-szabványoknak megfelelő, főleg állami költségvetésből finanszírozott temesvári stadion építéséről fogadott el határozatot Temesváron tartott csütörtöki ülésén a kormány, miután az ellenzéki többségű bánsági város önkormányzata március elején önerőből kezdett hozzá egy másik, tízezer férőhelyes stadion építéséhez.
Sport
Varga Roland gólt szerzett a Sepsi OSK labdarúgócsapatában, amely házigazdaként 2-2-es döntetlent játszott a listavezető FCSB-vel az élvonal felsőházi rájátszásának játéknapján.
Sport
Romániában nem a megélhetéssel kapcsolatos gondok, hanem az ország háborúba sodródásának lehetősége miatt aggódnak a legtöbben - mutatta ki az INSCOP közvélemény-kutató hétfőn közzétett felmérésében.
Belpol
Fontos, hogy olyan emberek kerüljenek többségbe június 9-én, az európai parlamenti választásokon, akik a józanész alapján, pragmatikus döntéseket hoznak – mondta az M1 aktuális csatornán ma reggel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselőjelöltje.
Belpol
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Gazdaság
A román szélsőségesen nacionalista pártok magyarellenes gyűlöletkeltésére hívta fel a júniusi 9-i választásokat és a kampányt megfigyelő EBESZ küldöttségének figyelmét az RMDSZ. A szövetség meg akarja előzni a jelenség térnyerését és nemcsak belpolitikai téren, hanem külpolitikai eszközökkel is fel akarja venni ellene a harcot, ezért hangsúlyozza annak fontosságát, hogy képviselői ott legyenek minden nemzetközi intézményben.
Belpol
Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja. A hagyományoknak megfelelően a „főpapnő” – akit ezúttal Mary Mina színésznő alakított – korhű jelmezben végezte a ceremóniát.
Sport
Alapfokon érvénytelenítette a bíróság a nagykárolyi Kölcsey-szobor felirata miatt kirótt bírságot - erősítette meg hétfőn az MTI-nek Kovács Jenő polgármester. A Szatmár megyei kisváros elöljárója elmondta: az alapfokú ítéletet körülbelül egy hete hozta meg a nagyváradi bíróság.
Közhír
Az európai uniós intézmények vezetői és a NATO is elítélte az Izraelt ért iráni támadást, a helyzet elmérgesedésének megelőzésére szólítottak fel. Moszkva is önmérsékletre szólította fel a közel-keleti konfliktusban részes feleket és aggodalmát fejezte ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes helyzet miatt. Az EB elnöke szerint szankciókat fontolgatnak Iránnal szemben.
Külpol
Újra megpályázza a polgármesteri széket Emil Boc Kolozsváron, az RMDSZ Oláh Emese jelenlegi alpolgármestert indítja a tisztségért a június 9-i helyhatósági választásokon.
Közhír