Európa Liga: Júnior Moraes góljaiban bízhat a Sahtar az Inter ellen

Európa Liga: Júnior Moraes góljaiban bízhat a Sahtar az Inter ellen
Elsősorban a brazil születésű Júnior Moraes góljaiban bízhat az ukrán Sahtar Donyeck a labdarúgó Európa Liga hétfő esti, 22 órakor kezdődő elődöntőjében, amelyben az olasz Milánói Internazionale lesz az ellenfele. A találkozó élőben követhető a Look tv, a DigiSport és a Telekom Sport tévéadón.

A honosított, és immár ötszörös ukrán válogatott csatár a 2019–2020-as idényben eddig 25 gólt szerzett tétmérkőzésen, és amikor betalált, csapata sosem veszített.

„Nem titok, hogy az Inter ereje leginkább a védekezésben és a játékosok fizikai állapotában rejlik, de ha uralni akarjuk a játékot, akkor le kell döntenünk a lábáról az óriást” – nyilatkozta a La Gazzetta dello Sport című olasz napilapnak a 33 éves futballista, aki tíz esztendeje játszik Ukrajnában. Hozzátette, a milánói csapat a mérkőzés egyértelmű esélyese, ám a Sahtar játékosai is jó állapotban vannak, és magabiztosak, egy meccsen pedig bármi megtörténhet.

„Történelmet akarunk írni, ahogyan a Sahtar 2009-ben az UEFA-kupában már megtette” – szögezte le.

Az akkor Mircea Lucescu edzette donyecki együttes 11 évvel ezelőtt a második számú európai kupasorozat isztambuli fináléjában 2–1-re legyőzte a Werder Brement. Az Európa Liga elődöntőjéig 2016-ban is eljutott, ám akkor az FC Sevilla elbúcsúztatta. Aktuális ellenfele, az Internazionale a Bajnokok Ligáját – illetve elődjét, a BEK-et –, valamint az UEFA-kupát is három-három alkalommal nyerte meg.

„Azt tartom az erősségemnek, hogy mindig megtalálom a módját a gólszerzésnek. Taison, Marlos és én olyan jól ismerjük egymást, hogy tudjuk, mit fogunk csinálni, még mielőtt megtennénk” – nyilatkozta Júnior Moraes. Csapatában 11 brazil légiós, valamint rajta kívül még egy honosított brazil szerepel. A bő keretben 14 ukrán, egy grúz/georgiai és egy izraeli játékos is található.

Az Inter belga csatára, Romelu Lukaku a legutóbbi nyolc Európa Liga-meccsen gólt szerzett, az argentin Lautaro Javier Martínez viszont még nem talált a hálóba.

„Lukaku fantasztikusan magas szintű támadójátékos. Nyilvánvaló, hogy figyelemmel kell kísérnünk őt, mivel bármikor megváltoztathatja a játékot. Tudja, hogyan kell megtartani a labdát, elindítani egy ellentámadást, ráadásul remekül lő” – vélekedett Júnior Moraes.

Az európai szövetség honlapján a világbajnoki ezüst- és bronzérmes holland Robin van Persie mondta el várakozásait a meccsel kapcsolatban. Mint kifejtette, az Inter mindig nagy klub volt, de nem mindig teljesített úgy, ahogy mostanság. Meglátása szerint Antonio Conte vezetőedző tavaly nyári érkezése óta átalakult a csapat szerkezete, és minden helyzetben egyértelmű, mit akarnak játszani.

„Mindig nagyszerű játékosok voltak az Interben, de most valóban csapatként viselkednek. Lukaku nagyon jól teljesített a bajnokságban és az Európa Ligában is, visszaszerezte a magabiztosságát. Az is egyértelmű számomra, hogy a csapat és az edző között jó a kapcsolat” – vélekedett Van Persie.

A 102-szeres holland válogatott támadó 2–1-es milánói sikert tippel, ám felhívta a figyelmet, hogy az olaszok győzelmét nem szabad magától értetődőnek tekinteni.

„A Sahtar szenzációs csapat, ez leginkább az átmenetekben mutatkozik meg. Mentálisan nagyon erősek, ezért nekik nem igazán számít, hogy nem a saját közönségük előtt játszanak. Csak arra törekednek, hogy a lehető legjobban teljesítsenek, ezért nagyon jó futballra képesek” – magyarázta Van Persie.

A két együttes eddig kétszer találkozott egymással: 2005 nyarán a Bajnokok Ligája-selejtezőben az Inter 2–0-ra nyert idegenben, Milánóban pedig 1–1 lett a végeredmény. A hétfői meccsük játékvezetője a lengyel Szymon Marciniak lesz.

A düsseldorfi párharc győztese az FC Sevilla-Manchester United mérkőzés továbbjutójával találkozik a jövő pénteki döntőben, Kölnben.