Kiosztották a Gopo-díjakat: a Libertate a nagy győztes

Bukarestben a “I. L. Caragiale” Nemzeti Színházban hétfőn, április 29-én 18. alkalommal megszervezett Gopo-gálán a Tudor Giurgiu által rendezett Libertate című filmdráma nyerte el a legjobb filmért járó Gopo-trófeát, és két magyar alkotótársa is Gopo-díjat kapott.

A magyar-román koprodukcióban készült a Libertate '89 - Nagyszeben (Libertate) című történelmi filmdráma tarolt az idei hazai filmgálán, elnyerve a fődíjat, és a 14 jelölésből 10-et díjra váltva – írta összefoglalójában a Filmtett.ro erdélyi magyar filmes portál. Az 1989-es romániai forradalom egyik kevésbé ismert, nagyszebeni szeletét felidéző, a rendszerváltást megkérdőjelező játékfilmért Tudor Giurgiu megkapta a legjobb rendezésért, valamint (megosztva) a legjobb forgatókönyvért járó Gopo-díat, Lemhényi Réka megkapta a legjobb vágó, Székely Tamás és André Rigaut pedig a legjobb hangmester Gopo-díját. A Filmtett felidézte: a film vágója a kolozsvári születésű, Balázs Béla-díjas Lemhényi Réka, aki a Hajdu Szabolcs-filmek (Macerás ügyek, Tamara), Szabó István Az ajtó és Pálfi György filmjei (Mindörökké, Az Úr hangja, Szabadesés, Final Cut, Nem vagyok a barátod, Taxidermia) után többek közt Tudor Giurgiu Miért én? (De ce eu?) című thrillerén is dolgozott, és ezért 2016-ban is Gopó-díjra jelölték, ezúttal azonban színpadra is léphetett, hogy átvegye a szobrocskát a Libertate filmért. Székely Tamás Nagyváradról indult, a 2000-es évek közepétől dolgozik főként utómunka-hangmesterként, dolgozott egyebek mellett a Varga Katalin balladája, a Saul fia, a Testről és lélekről, az Északi fény, a Jupiter holdja és az Egy nap filmeken.

A legjobb férfi főszereplő díjat Alex Calangiu nyerte a Libertate filmben nyújtott alakításáért, illetve férfi mellékszereplő kategóriában is ebben a filmben osztottak díjat Iulian Postelnicunak. Szintén a Libertate film nyerte a díszlettervezői, a jelmeztervezői, valamint a smink és frizura kategória díját is. A legjobb női főszereplő díj Ilinca Manolachehoz jutott (Ne várj túl sokat a világ végétől című filmben nyújtott alakításáért, amelyet Radu Jude írt és rendezett). Maria Popistașu nyerte a női mellékszereplő díjat a Taxisofőrök című film szerepéért (rendező – Bogdan Theodor Olteanu) – írják sajtóközleményükben a szervezők.

    Az év legjobb elsőfilmje a Mihai Mincan rendezte Spre Nord lett, a filmben nyújtott alakításáért Niko Becker megkapta a legígéretesebb ifjú tehetség Gopo-díját. A filmes seregszemlén rövidfilmes kategóriában a díjat Vlad Buzăianu Acolo unde barcile nu ajung című alkotása nyerte el (jelölést kapott Nagy Márton sapientiás vizsgafilmje, a Hanna & Flóra is). Dokumentumfilm kategóriában Vlad Petri filmjét díjazták (Între Revoluții), a legjobb európai film díját az Anatomia unei prăbușiri vitte el (rendező Justine Triet, Franciaország), közönségdíjas pedig a Miami Bici 2 lett (rendező Jesús del Cerro). Életműdíjat vettek át több évtizedes színészi munkásságukért Dan Nuțu és Rodica Mandache, továbbá Gopo-különdíjat kapott Adrian Ștefănescu kaszkadőr – tájékoztatnak a közleményben.

Borítókép: premiilegopo.ro