Zöldház program: két perc alatt kimerült az északnyugati régió kerete

Elindították pénteken 10 órakor a Zöldház program 2024-es kiírását; az északnyugati régió számára elkülönített, összesen 274,29 millió lejes támogatási keret alig két perc alatt kimerült - tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy, Szatmár és Máramaros megyéből összesen 9143-an igényeltek támogatást. Ennek összege idén pályázatonként 30 ezer lejre nőtt, és ebben az évben újdonság, hogy a napelemrendszer mellett az energia tárolására szolgáló akkumulátort is be kell szerezniük a pályázóknak - idézték a közleményben a Környezetvédelmi Alapkezelő (AFM) igazgatóját, Laurenţiu-Adrian Neculaescut.

Az AFM korábbi közlése szerint pályázni az erre a célra létrehozott platformon lehet az adott régió számára kijelölt napon vagy a keret kimerüléséig.

Szeptember 30-án, hétfőn a központi régióban (Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megye) élők pályázhatnak, a rendelkezésre álló 280,050 millió lejes keret kimerüléséig. Az északkeleti fejlesztési régió (Bákó, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava és Vaslui megye) számára 319,380 millió lejt különítettek el, itt október 1-jén lehet pályázni. 

A délkeleti fejlesztési régióból (Brăila, Buzău, Konstanca, Galac, Vrancea és Tulcea megye) október 2-án fogadják a pályázatokat, a 242,730 millió lejes keret kimerüléséig. A 321 millió lejes költségvetéssel rendelkező dél-munténiai régió (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova és Teleorman megye) október 3-án pályázhat. A Bukarest-Ilfov régió kerete 114,120 millió lej, innen október 4-én lehet jelentkezni. 

A délnyugati fejlesztési régióban (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt és Vâlcea megye) élők október 7-én nyújthatják be igényléseiket és összesen 199,2 millió lejre pályázhatnak, míg a nyugati fejlesztési régió (Arad, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes megye) lakói október 8-án igényelhetik a támogatást, amelynek összértéke 229,110 millió lej. 

Az egyházközségek október 9-én 10 órától pályázhatnak valamennyi régióban, a számukra elkülönített 20,1 millió lejes keret kimerüléséig.

(Borítókép: Solarcenter)