Zelenszkij: hálás vagyok a népem iránti szolidaritásért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Romániával kötött kétoldalú biztonsági megállapodás aláírása után a közösségi médiában azt írta, hogy „hálás az országa és népe iránti szolidaritás minden megnyilvánulásáért”.

„Klaus Iohannis román elnökkel Washingtonban biztonsági megállapodást írtunk alá a két ország között, amelyben konkrét együttműködési pontokat határoztunk meg a fekete-tengeri térség biztonságának megerősítése érdekében. Ukrajna megkapja Romániától a Patriot rendszert és emellett támogatást is védelmi iparunk számára. Ezenkívül Románia partnereinkkel együtt támogatni fogja az ukrán pilóták F-16-os kiképzőközpontját. Hálás vagyok az országunk és népünk iránti szolidaritás minden megnyilvánulásáért” - írta Zelenszkij az X platformon (volt Twitter). 

Klaus Iohannis államelnök szintén írt az eseményről az X platformra. 

„Csatlakozunk más szövetségesekhez és partnerekhez, hogy tiszteletben tartsuk a vilniusi #G7 nyilatkozatban tett kötelezettségvállalásunkat” - írta a román elnök. 

Iohannis szerint Románia eddig is erős támogatója volt Ukrajnának, és továbbra is az lesz, hogy 'Ukrajna védekezni tudjon, hogy megnyerje ezt a háborút, hogy egy igazságos békét kössön, és megtegye a lépéseket a fellendülés, a gazdasági stabilitás és az ellenálló képesség, valamint az EU- és NATO-integráció felé valamennyi polgára javára'.

Ukrajna külön-külön megállapodásokat kötött a G7+ nyilatkozat 23 aláírójával, köztük Romániával, és folytatja a tárgyalásokat a nyilatkozatot aláíró többi állammal. E megállapodások mindegyike hasonló felépítésű: felvázolják a már felajánlott támogatást, és meghatározzák az Ukrajnával való jövőbeli együttműködés prioritásait, amelyek középpontjában a tágabb értelemben vett katonai és biztonsági együttműködés áll, de nem korlátozódik szigorúan erre.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot. Az elnökjelölt ezután azt is bejelentette, hogy J. D. Vance ohiói szenátort jelöli alelnökének. A volt elnök kötéssel a fülén érkezett a Milwaukeeban tartott kongresszusra, ahol hívei ujjongva fogadták.
Külpol
Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.
Külpol
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
Külpol
Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban. A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott.
Külpol