Zarándoklat az életért: pápalátogatásra, jótékony célból

Gyalog indult el a Mária-úton Csíksomlyóra két kolozsvári rádiós

Zarándoklat az életért: pápalátogatásra, jótékony célból
Háromszáz kilométer hét nap alatt, tízezer euró összegyűjtése egy súlyos betegségben szenvedő leányka és családja anyagi helyzetének segítésére – ezek az alapvető célkitűzései annak a csíksomlyói zarándoklatnak, amelyre május 24-én délelőtt indult el a Kolozsvári Rádió két munkatársa, Ferencz Zsolt és Varga-Mihály Márton. A rádiósok Bogya Zoltán túravezető kíséretében, gyalog szándékoznak eljutni a Mária-úton Csíksomlyóra, hogy részt vehessenek június elsején Ferenc pápa szentmiséjén. A Mezőbándon élő, 14 éves Nagy Ágnes két éve küzd a csontrákkal, s a két újságíró a Zarándoklat az életért projektjével rajta kíván segíteni. Mindamellett, ahogyan az a Kolozsvári Rádióban is közvetített sajtótájékoztatón elhangzott, fontosnak tartják azt is, hogy kapcsolatba kerüljenek a Mária-út mentén élő magyar közösségekkel, élményeikről, tapasztalataikról a Kolozsvári és Marosvásárhelyi Rádió hullámain a szélesebb közösséget is tájékoztassák.

A Kolozsvári Rádió két munkatársa, Ferencz Zsolt és Varga-Mihály Márton rendhagyó, a Hangoló című reggeli műsorban közvetített sajtótájékoztatójukat követően indultak neki a csíksomlyói zarándokútnak május 24-én. A stúdióban összegyűlt újságíró kollégáknak s a rádióhallgatóknak egyaránt vázolták a Zarándoklat az életért projektjük lényegét, főbb célkitűzéseit s kihívásait is. Elmondták: 10 ezer eurót szeretnének összegyűjteni jótékony célból, és 300 kilométert tennének meg a Mária-út jelzéseit követve, hét nap alatt.

„A lendület, a lelkesedés és a hit mindenesetre megvan bennünk, bízunk abban, hogy végig tudjuk csinálni” – hangsúlyozta Ferencz Zsolt. Mint mondta, voltaképpen mindig az ember fejében dőlnek el a dolgok, ilyen szempontból gyakorlatilag már egy éve készülnek arra, hogy valami olyasmit tegyenek, ami lelki, szellemi és fizikai szempontból is túlmutat a kereteken, amelyekhez hozzászoktak. „A gondolat már régóta megfogalmazódott bennünk: jó volna elzarándokolni a csíksomlyói búcsúra. Aztán jöttek sorra a különféle impulzusok, melyek folytán az ember egyre jobban szeretné a gondolatot megvalósítani, ugyanakkor egyre többet szeretne belőle kihozni belőle” – fogalmazott.

Azt követően, hogy Ferenc pápa bejelentette, Csíksomlyóra látogat, a két történet találkozott, s így határozták el a rádiósok, hogy nem a pünkösdi búcsúra, hanem a Ferenc pápa által tartott ünnepi misére zarándokolnak el.

„A Kolozsvári Rádió vállalt feladata a tájékoztatás, nevelés és szórakoztatás, ebben a keretben kiemelt célunk az is, hogy kapcsolatba lépjünk a Mária-úton élő magyar emberekkel, közösségekkel, több helyütt közönségtalálkozók is lesznek majd a helyiségekben, ahova megérkezünk” – magyarázta Varga-Mihály Márton. Élményeikről, megtapasztalásaikról naponta beszámolnak majd a Kolozsvári és a Marosvásárhelyi Rádió frekvenciáin, bízva abban, hogy hozzájárulnak ahhoz is, hogy a rádióhallgatók, a nagyobb nyilvánosság s az útjukba ejtett kisebb közösségek is valamilyen szinten kapcsolódnak majd egymáshoz.

„Teljesen felkészületlenek vagyunk, úgymond a kocaturista kategóriájához tartozók, akik nem edzenek, nem sportolnak. Mindamellett be szeretnénk bizonyítani, ha mi meg tudjuk csinálni, végig tudunk menni a Mária úton Kolozsvártól Csíksomlyóig, akkor ezt más is ugyanúgy megteheti. Naponta bejelentkezünk majd, s elmondjuk azt is, milyen érzések, gondolatok kavarognak az ember fejében, amikor annyi ideje gyalogol, hogy az már végeláthatatlannak tűnik” – mondta a rádiós. Hozzátette: Ferenc pápa úgymond „rászervezte látogatását” tervükre, hiszen Csíksomlyóra készültek, a búcsúra, de mivel a Szentatya időközben eldöntötte, hogy Romániába látogat, ezért elhatározták: ezt a ritka alkalmat, történelmi pillanatot a maguk módján átadják, közvetítik a hallgatóiknak is.

A Kolozsvári Rádió műsorai tájékoztatni szoktak olyan esetekről is, amelyek a hallgatók szociális érzékenységét növelik, s lehetőséget nyitnak arra is, hogy ember az emberen segítsen – fejtette ki Varga-Mihály Márton. Elmondta: az Életfa Családsegítő Egyesület révén szereztek tudomást az Ágica esetéről, aki Mezőbándon, pontosabban a településtől néhány kilométerre egy tanyán lakik családjával. A rádiósok beszámolója szerint nem élnek túl jó körülmények között, folyóvizük sincs, s a helyzetet súlyosbítja, hogy két évvel ezelőtt oszteoszarkómát, csontrákot diagnosztizáltak a leánykánál. Egyik lábát is levágták időközben, kapott műlábat, de jelenleg is kezelik a kolozsvári onkológiai intézetben. „Nyilván, az ember együtt érez a leánykával és családjával, de ez még nem elegendő. A konkrét helyzet az, hogy pénzre is nagy szükségük van. Tízezer euró összegyűjtését tűztük ki célul, s meg szeretnénk mutatni: lehet úgy is élni, hogy lehetőségeink szerint segítünk embertársainkon” – emelte ki a rádiós újságíró. Hozzátette: ha sikerül elérniük, hogy az emberek ráhangolódjanak erre a lelkiállapotra, s lehetőséget lássanak abban, hogy egy ügy érdekében összefogjanak, akkor már eleve elértek valamit.

Mint kiderült, Kristály Bea rádiós kollégájuk sajátos szatyrokat készített nekik, hogy azokba beletehessék adományaikat azok az emberek, akikkel a zarándokúton találkoznak. Tájékoztatásuk szerint az egyes települések egyházközségeihez is el lehet majd vinni az Ágicának szánt támogatást, el lehet juttatni az Életfa Családsegítő Egyesülethez Kolozsváron a Magyar (21 Decembrie 1989) utca 78. szám alá, vagy az egyesület weboldalán (eletfa.ro) kiírt számlára is lehet utalni.

A Bogya Zoltán túravezető által kísért két rádiós zarándokútjának első állomása Kolozs, ahol péntek este nyolc órára meg is hirdették az ökumenikus találkozást a közösség tagjaival a református imateremben. Bogya Zoltán túravezetőtől a sajtótájékoztatón azt kérdeztük, mennyire minősül kihívásnak két – viszonylag tapasztalatlan– zarándokkal ekkora útnak indulni. Elmondta: ezt az utat már többször megtette, először 2013-ban, utána szinte minden évben. A tavaly is kezdőkkel indult el, s elmondása szerint, kitűnően működött a dolog. „Ez a túra nem a teljesítményről szól, hanem arról, hogy oldjuk meg a felmerülő problémákat, s érjünk oda. A zarándokturizmus manapság fejlődőben van, a Mária-út egy igen fontos zarándokútvonal és talán Európa leghosszabb zarándokútja is, melynek egy 1400 és egy 1200 kilométeres ága van” – fejtette ki.

A magyarországi székhelyű Mária Út Egyesület a négy országon át ívelő utat menedzseli, az Erdélyi Mária Út Egyesület értelemszerűen az erdélyi részeket kezeli, s van egy Kolozs megyei fiókszervezete is – tette hozzá Bogya Zoltán. A zarándokok terve az, hogy a hét nap alatt Kolozs, Nagysármás, Mezőmadaras, Sóvárad, Farkaslaka, Ivó, Hargitafürdő s nyilván Csíkszereda érintésével gyalogolnak el Csíksomlyóra. Kérdésünkre elmondták: ők is szavaznak majd a vasárnapi európai parlamenti választáson, Mezőmadarason, tekintve, hogy ez a település lesz a vasárnapi célpontjuk.

A három zarándok a Kolozsvári Rádió épületétől indult útnak, a Szent Mihály-plébániatemplom déli kapuja előtt Veres Stelian plébános-helyettes megáldotta őket, Isten segítségét kérve törekvéseik véghezviteléhez, majd ünnepélyesen aláírta zarándokútleveleiket.