Zarándoklat az életért: még egy hétig lehet adakozni

Zarándoklat az életért: még egy hétig lehet adakozni
Közel egy hónapja indult el a Mária úton Kolozsvárról Csíksomlyóra, a pápai szentmisére a Kolozsvári Rádió két munkatársa, Ferencz Zsolt és Varga-Mihály Márton, Bogya Zoltán túravezető kíséretében. A két újságíró azt tűzte ki célul, hogy hét nap alatt teszi meg a háromszáz kilométeres távot, miközben megpróbál tízezer euró összegyűjteni a csontrákkal küzdő, Mezőbándon élő, 14 éves Nagy Ágnesnek. A 300 kilométeres gyalogtúra teljesítését már kipipálhatták, de a 10 ezer eurót még nem sikerült összegyűjteni – tudtuk meg tegnap Ferencz Zsolttól és Varga-Mihály Mártontól, akik sajtótájékoztatón számoltak be arról, mi történt azóta, hogy visszatértek Kolozsvárra.

Lelki, szellemi és fizikai tekintetben is meghaladta képességeiket a zarándokút, ám mégis sikerült teljesíteni, mivel fejben dől el minden – foglalta össze röviden tapasztalatait Ferencz Zsolt. – Szerettük volna a Mária utat, a zarándoklatot és a zarándokturizmust is népszerűsíteni – mondta Varga-Mihály Márton. A Mária útnak olyan szakaszain is jártak, amelyen ők voltak az első zarándokok, hiszen az útvonal állandóan alakul, módosul, mesélték.

– A zarándoklat végéig, június 3-ig nagyjából 2500 euró gyűlt össze, az azóta eltelt három hétben további adományokat kaptunk, most már 10 euró híján összegyűlt 4000 euró Ágicának – közölték a rádiósok, akiknek kollegájuk, Kristály Bea készített sajátos szatyrokat, hogy az út során ebbe gyűjthessék az adományaikat azoktól az emberektől, akikkel találkoznak. Mint elmondták, rengeteg meglepő találkozásban volt részük, akadt olyan férfi is, aki a semmi közepén várt rájuk, hogy pénz adhasson a beteg kislánynak. De nemcsak a szatyrokban, hanem az Életfa Családsegítő Egyesületnél is gyűlt és gyűl a mai napig a pénz, tették hozzá a zarándokok. Majd kiemelték, még egy hétig várják az adományokat.

Azok, akik segítenének a kislányon, elvihetik adományukat az Életfa Családsegítő Egyesülethez, vagy utalhatják az egyesület bankszámlájára, de személyesen is odaadhatják a rádiósoknak.

Varga Mihály-Márton arról is beszámolt, hogy az elmúlt három hét rendkívül kimerítő volt számukra, hiszen egyfajta „gondnokai” lettek a családnak: cégeket, üzletembereket keresnek fel, akik további adományokat tudnának felajánlani, vagy akik felvállalják, hogy fürdőszobát építenek Ágicának.