Weöres Sándort is jelölték az 1971-es irodalmi Nobel-díjra

Weöres Sándort is jelölték az 1971-es irodalmi Nobel-díjra
Nyilvánosságra hozták a 1971-es irodalmi Nobel-díjra jelöltek hosszúlistáját, amelyen – amint az fél évszázad múltán kiderült – Weöres Sándor költő is helyet kapott. Az adott évben irodalmi Nobel-díjra felterjesztett alkotók kilétét a hagyományhoz híven mindig ötven év elteltével hozzák csupán nyilvánosságra a Svéd Akadémia tagjai.

Miután fél évszázadon át titkosítva volt, az Akadémia weboldalán néhány napja tették közzé az 1971-es irodalmi Nobel-aktát. Ez volt az az év, amikor Pablo Neruda chilei költő kapta az elismerést „a latin-amerikai költészetben betöltött kiemelkedő szerepéért”.

A most nyilvánosságra hozott, kilencven nevet tartalmazó hosszúlistán Weöres Sándor neve is szerepel, akit Kibédi Varga Áron hollandiai magyar irodalomtörténész jelölt a díjra, akárcsak 1970-ben, amikor szintén az ő jelölése által került be a Nobel-esélyesek közé Weöres.

Az 1971-es hosszúlistán helyet kapott továbbá mások mellett az afroamerikai regényíró James Baldwin, a Budapesten született magyar-brit regény- és újságíró, Arthur Koestler, Eugène Ionesco román származású francia író, Erich Kästner német költő, író, Claude Simon francia regényíró, Zaharia Stancu román prózaíró, valamint Tennessee Williams amerikai drámaíró is.

A hosszúlistákkal ellentétben a rövidlistákat soha nem hozza nyilvánosságra a Svéd Akadémia, de – amint a Könyves Magazin írja a témával kapcsolatban – egyes svéd lapok szerint Pablo Neruda, W. H. Auden, André Malraux, Eugenio Montale és Patrick White neve szerepelt a végső esélyesek között 1971-ben. A Könyves Magazin azt is kiemeli, a kilencven nevet tartalmazó listán x-szel jelölték azokat, akiket először javasoltak a díjra, így például James Baldwint, a Máramarosszigeten született Elie Wieselt, első mongol jelöltként Tsendiin Damdinsürent, valamint A Legyek Ura íróját, William Golding-ot is.

A teljes 1971-es hosszúlista a www.svenskaakademien.se weboldalon böngészhető, ahol további évek jelöltjeinek névsora is megtalálható.

(Borítókép forrása: Getty Images)