Vízum nélkül utazhatnak az EU-ba a koszovói állampolgárok

Vízummentesen utazhatnak az Európai Unióba (EU) a koszovói állampolgárok hétfőtől.

Az új szabály lehetővé teszi a koszovói útlevéllel rendelkezők számára, hogy bármely 180 napos időszakban 90 napos tartózkodásra vízum nélkül utazzanak az EU-ba. A tartózkodás célja üzleti út, turizmus vagy családlátogatás lehet, munkavállalás nem. A pristinai kormány ez utóbbi betartására szólította fel az állampolgárokat azt üzenve, ne éljenek vissza Brüsszel jószándékával.

A térség országai közül Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia számára 2009-ben, Albánia és Bosznia-Hercegovina számára pedig 2010-ben vezette be a vízummentességet az EU.

Brüsszeli jelentések szerint az 1,8 milliós Koszovó már 2018-ban teljesítette a vízummentes utazás feltételeit, ám az egyes országok aggályai miatt eddig ezt nem kaphatta meg.

A koszovói vízummentesség megadása nincs hatással az egyes uniós tagállamok Koszovó státuszával kapcsolatos álláspontjára. Öt tagállam ugyanis - Ciprus, Görögország, Románia, Szlovákia és Spanyolország - továbbra sem ismeri el Koszovót önálló államként.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Alig több mint egy héttel a július 26-án kezdődő párizsi nyári olimpia előtt, magas készültségben vannak a francia hatóságok a különféle szervezetektől érkező fenyegetések miatt, számolt be a híradó.hu portál. A Euronews arról tájékoztat, hogy katonák ezreit küldték a francia fővárosba, hogy segítsék a párizsi rendőröket az olimpia ideje alatt a játékok biztosításában. Néhányan közülük korábban Maliban vagy Afganisztánban is teljesítettek szolgálatot. Ideiglenes tábor létesült, 4500 katona települt a francia főváros peremére. A készültség nem véletlen, hétfőn ugyanis már megsebesítettek egy rendfenntartót: a párizsi Gare d’Est pályaudvaron egy migrációs hátterű férfi megkéselt egy, az olimpia biztonságáért felelős terrorelhárító katonát.
Külpol