Vitatják a szakszervezetek az osztálytermek bekamerázását

osztályterem
A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség kedden bejelentette, nem támogatja a tanügyminisztérium törvénymódosító javaslatát, hogy a pedagógusok és a szülők beleegyezése nélkül bekamerázhassák az osztálytermeket, tájékoztatott az Agerpres hírügynökség.

A szakszervezeti képviselők meglátása szerint a térfigyelő kamerák felszerelése nem oldja meg az iskolai erőszak jelentette problémát. Úgy vélik, ilyen intézkedés alkalmazása a megfigyelt személyek beleegyezése nélkül sértené az állampolgárok jogait.  A FSLI és a Spiru Haret szerint felszerelhetők térfigyelő kamerák azokban az iskolákban, ahol korábban már történtek erőszakos cselekedetek, de ez esetben is szükség van a tantestület és a diákok szüleinek írásbeli beleegyezésére.

A szakszervezeti képviselők szerint az iskolai erőszakkal szemben a tanügyi rendszer teljes megreformálásával lehet felvenni a küzdelmet. Maradéktalanul fontos intézkedés lenne a tanár, a diák és a szülő közötti bizalmi kapcsolat kialakítása, elegendő számú iskolai pszichológus alkalmazása – mutatnak rá. Véleményük szerint az iskolai őrök számának növelése is hozzájárulna az erőszakos tettek visszaszorításához, és úgy vélik, a szabálysértők szigorúbb büntetését lehetővé tevő iskolai szabályzat bevezetésének is lenne hatása.

Ligia Deca tanügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy az oktatási minisztérium sürgősségi kormányrendelettel módosítaná a tanügyi törvényt, hogy az iskolák dönthessenek a térfigyelő kamerák felszereléséről.

A tárcavezető elmondta: a jelenleg hatályos tanügyi törvény a tanárok, szülők, illetve nagykorú tanulók véleményének kikéréséhez köti a térfigyelő berendezések felszerelését az iskolában, a javasolt módosítás értelmében viszont az iskola vezetősége önállóan dönthetne erről. A módosító javaslat szerint a felvételeket csak bántalmazási ügyek, illetve magántulajdon ellen elkövetett tettek felderítésére lehetne felhasználni, tanári munka kiértékelésére nem.

(Borítókép: Illusztráció)