A visszaváltott italcsomagolások száma meghaladta a havi 200 milliót

Májusban meg fogja haladni a 200 milliót a visszaváltott italcsomagolások száma - jelentette ki kedden Mircea Fechet.

A környezetvédelmi miniszter Otopeni városában részt vett a negyedik regionális italcsomagolás-számoló és -válogató központ megnyitásán, ahol kijelentette, hogy a betétdíjas visszaváltási rendszernek (SGR) köszönhetően Románia hónapról hónapra tisztább. Áprilisban 160 millió italcsomagolást váltott vissza a lakosság, május első hét napjában már tízmilliót, így a hónap végére Románia túllépheti a havi 200 milliós küszöböt - jósolta Fechet.

Hozzátette, hogy környezetkímélő hatásain túl a betétdíjas rendszer gazdasági előnyökkel is jár, ugyanis számos munkahelyet biztosít az italcsomagolás-számoló és -válogató központoknál, de a kapcsolódó ágazatokban is.

A miniszter kijelentette, hogy a betétdíjas rendszer megváltoztatta a lakosság életét. Arról is beszámolt, hogy már kipróbálta az új, úgynevezett „bulk” automatát, amelybe nem egyenkét, hanem ömlesztve lehet majd bedobni a visszaváltható csomagolásokat, és a gép elvégzi a számolást.

Az Otopeni-ben megnyitott regionális italcsomagolás-számoló és -válogató központ már a negyedik az országban: Kolozs, Temes és Brassó megyében már működik egy-egy hasonló létesítmény.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír