A visszaváltott italcsomagolások száma meghaladta a havi 200 milliót

Májusban meg fogja haladni a 200 milliót a visszaváltott italcsomagolások száma - jelentette ki kedden Mircea Fechet.

A környezetvédelmi miniszter Otopeni városában részt vett a negyedik regionális italcsomagolás-számoló és -válogató központ megnyitásán, ahol kijelentette, hogy a betétdíjas visszaváltási rendszernek (SGR) köszönhetően Románia hónapról hónapra tisztább. Áprilisban 160 millió italcsomagolást váltott vissza a lakosság, május első hét napjában már tízmilliót, így a hónap végére Románia túllépheti a havi 200 milliós küszöböt - jósolta Fechet.

Hozzátette, hogy környezetkímélő hatásain túl a betétdíjas rendszer gazdasági előnyökkel is jár, ugyanis számos munkahelyet biztosít az italcsomagolás-számoló és -válogató központoknál, de a kapcsolódó ágazatokban is.

A miniszter kijelentette, hogy a betétdíjas rendszer megváltoztatta a lakosság életét. Arról is beszámolt, hogy már kipróbálta az új, úgynevezett „bulk” automatát, amelybe nem egyenkét, hanem ömlesztve lehet majd bedobni a visszaváltható csomagolásokat, és a gép elvégzi a számolást.

Az Otopeni-ben megnyitott regionális italcsomagolás-számoló és -válogató központ már a negyedik az országban: Kolozs, Temes és Brassó megyében már működik egy-egy hasonló létesítmény.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír