Virtuális lények gyűjtésével vizsgálható a környezet változása

Mobiltelefonos játékkal monitorizálnák a Duna-deltát

Virtuális lények gyűjtésével vizsgálható a környezet változása
A valóságot és a virtuális valóságot ötvöző, mobiltelefonra letölthető játék használatával segíthetnek az átlagpolgárok a szakembereknek a Duna-deltában történő területi, környezeti változások, illetve az áradások és azok okainak feltérképezésében. Az Európai Unió Scent nevű kutatói projektjében résztvevő kutatók és tudósok által kifejlesztett Scent Explore nevű játékban a felhasználók, játékosok által készített fényképek segítségével figyelnék, hogyan alakulnak ki az áradások, hogyan változik a deltai területek felhasználása, miközben arra nevelik a lakosságot, vegyenek ők is részt a környezeti változások megfigyelésében. Ám tehetik mindezt úgy, hogy a játék kiterjesztett valóságában különböző virtuális lényeket kell megkeressenek és lefényképezzenek, így játszva pontokat gyűjtsenek. Az applikációról, amelyet Romániában és Görögországban tesztelnek, Cîmpan Kingát, a Scent projektben résztvevő Román Madártani Egyesület munkatársát kérdeztük.

A Scent az Európai Unió egyik kutatói projektje, amelyet 2016-ban indítottak. A jövőben lezáruló programban hat ország – Románia, Görögország, Olaszország, Hollandia, Izrael és Írország – tíz szervezete vett részt. A közreműködő európai kutatók és tudósok olyan innovatív eszközöket hoztak létre, amelyek segítségével a polgárok is részt vehetnek a környezet feltérképező megfigyelésében. A program célja bizonyítani, milyen jelentős potenciál rejtőzik az állampolgárokban is a környezet és változásainak vizsgálásában. Erre a célra a projekt során négy applikációt hoztak létre, ezek közül a Scent Explore-t a Duna-deltában is tesztelik.

– A Scent Explore-t két helyszínen teszteljük, a Duna-deltában, ami egy természetes környezet, illetve a Cephissus folyó mentén található görögországi városban, ami egy urbán terület – mondta el kérdésünkre Cîmpan Kinga, a Román Madártani Egyesület munkatársa.

– A Duna-deltában az áradás nem annyira veszélyes tényező, mint a városi területeken, viszont itt, mivel sok a víz, könnyen lehet azokat vizsgálni. A tesztelések során összehasonlíthatjuk, milyen az áradás természetes és urbánus területeken – magyarázta.

Hogyan is működik a Scent Explore?

A kiterjesztett valóságon alapuló játékok közül a legnépszerűbb a 2016-ban bemutatott, majd az egész világot lázba hozó Pokémon Go volt. A kiterjesztett valóság ötvözi a valóságot a virtuális valósággal, azaz a valós térben a mobiltelefon fényképezőgépével vagy egy speciális szemüveggel szétnézve virtuális elemeket is láthatunk. Így a Pokémon Go, de a most kifejlesztett Scent Explore játék esetén is a játékosok a telefonjuk, tabletjük képernyőjét nézve a valós, őket körülvevő teret láthatják, amelyeket az eszköz kamerája „rögzít” számukra, ám ez a valóság a képernyőkön a játék virtuális elemeivel keveredik.

Mindkét játék célja ugyanaz: a telefonképernyőn keresztül nézni a valós világot, abban járva-kelve a játék által létrehozott virtuális lényeket kell megkeresni. Míg a Pokémon Go esetén ezeket el kellett „kapni” egy pokélabdával, addig az Explore Scent esetében ezekről fényképet kell készíteni, amelyet el kell küldeni a fejlesztőknek. A fejlesztők az Aromáknak nevezett lényeket ökológiai szempontból különleges helyszíneken rejtették el. A játékos pontokat, míg a fejlesztők és a mögöttük álló tudóscsoport valós idejű, pontos információkat kap a Duna-delta állapotáról.
A felhasználók által begyűjtött képek különböző képfelismerő szerverekre kerülnek, amelyek modellezik az áradások kiváltó okait, tényezőit, vizsgálják a csatornák és folyók alakulását – magyarázta Cîmpan Kinga. „Az így nyert adatokat vízállási adatokkal kombináljuk, mérjük a víz sebességét és szintjét, így még átfogóbb képet nyerünk az áradásokról”, tette hozzá.

A telefonképernyőn „terjed ki” a valóság (Felvételek forrása: Scent Proiect)

Előtesztelni a tesztelést

A Román Madártani Egyesület, több tíz más társával együtt partnere a Scent projektnek, az egyesület több mint 100 tagja augusztus 12–19. között a Duna-deltába költözik tesztelni az új fejlesztést és adatokat gyűjteni annak működéséről.

– Az egyhetes tábor alatt az lesz a feladatunk, hogy személyesen kipróbáljuk az applikációt. Az egyesület minden évben szervez a deltában tábort, idén Maliucra, a Fortuna-tó melletti helységbe látogatunk el, amely egy csatorna szélén fekszik. A táborban az egyesület tagjai főleg madarak, de más különböző fajcsoportok, mint hüllők, rovarok stb. megismerésével foglalkozik. Ezeket a tevékenységeket kapcsoljuk össze a teszteléssel, a kivonuló csapat így több csoportban fog majd dolgozni – részletezte Cîmpan Kinga.

Annak kapcsán, hogy ha a tesztelés sikeres lesz, milyen terveik vannak a projekt vezetőinek az applikációval, Cîmpan Kinga kifejtette: megvizsgálják mit kell még javítani, pótolni vagy kivenni az alkalmazásból, majd terjeszteni fogják azt, és más területeken is alkalmazzák.

A Scent Explore a Scent Smart Toolbox része, amelyhez további három applikáció tartozik. A Scent Collaborate alkalmazásban a felhasználók a képek vizsgálatában segíthetnek, értesíthetik a fejlesztőket arról, hogy egy kép már szerepel az adatbázisban, és leírhatják, hogy egy-egy képen épp mit látnak (erdők, folyópartok, épületek stb.). A Scent Mesure egy telefonhoz vagy tablethez köthető hordozható eszközzel tandemben működik, amely a talaj víztartalmát és a levegő hőmérsékletét méri. A Scent Campaign Manager a politikai döntéshozóknak és már érdekelt feleknek engedélyezi Scent kampányok létrehozását.