Vincze: Romániától nő-jelöltet vár Brüsszel

Vincze: Romániától nő-jelöltet vár Brüsszel
Az európai biztos-jelöltek körüli vita több tényezővel is összefügg. Mindenekelőtt a megváltozott politikai erőviszonyokkal, a hagyományos európai pártcsaládok gyengültek, a kisebbek viszont erősödtek, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság új elnökét támogató többség törékenyebb, ilyenformán minden pozícióért sokkal élesebb harc várható – fejtette ki lapunknak véleményét a Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, akit a brüsszeli meghallgatásokról kérdeztünk.

Világos volt, hogy a magyar jelöltet támadni fogják. Trócsányi Lászlóval kapcsolatban az a vád, hogy összeférhetetlenségi ügyei miatt nem lehet uniós biztos, ezt viszont nem tudták kellő megalapozottsággal bizonyítani a bizottságban. A magyar jelöltnek lehetősége sem volt a szakmai meghallgatásra, az ő alkalmasságát eleve erkölcsi szempontokra hivatkozva kérdőjelezték meg. Számomra is egyértelmű, hogy politikai leszámolásról van szó, Orbán Viktor bármelyik jelöltjét kikezdték volna, azzal együtt, hogy természetesen végül a magyar kormányfő egy újabb jelöltje lesz a biztos, mert ez a jogszerű. Úgy vélem azonban, hogy az ilyen jellegű vitákat nem a jogi bizottságban kellene lefolytatni”, fogalmazott Vincze.

Más jelöltek pénzügyi visszaélések vádja miatt nem kapták meg a bizottság jóváhagyását, az egyik ilyen eset a franciák jelöltjével kapcsolatos. Sylvie Goulard 2009-2017 között már volt EP-képviselő, majd egy szűk hónapig francia védelmi miniszter. Azért kellett hirtelen távoznia a kormányból, mert ügyészi vizsgálat indult állítólagos európai parlamenti fiktív asszisztensi állások ügyében. Azzal vádolták, hogy EP-képviselőként jogtalanul vett fel uniós pénzeket egyik asszisztense után, aki valójában pártjának, a Modemnek dolgozott. Vincze szerint furcsa, hogy Macron, aki többször is hangoztatta, csakis tiszta, korrupciós ügyekben érintetlen politikusokkal hajlandó dolgozni, most egy olyan jelölttel állt elő, aki otthon nem lehet miniszter.

A képviselő elmondta: Lengyelország jelöltjével kapcsolatban szakmai jellegű problémák merültek fel, Janusz Wojciechowski, a mezőgazdasági biztosi tisztség várományosa nem győzte meg a szakbizottságot alkalmasságáról. 

Ami pedig Rovana Plumbot illeti, akinek kétes pénzügyeire hivatkozva tagadták meg a főbiztosi tisztséget, szakmai kétségek is felmerültek – mondta az EP-képviselő, nem úgy tűnt, hogy Plumb fel lett volna készülve a közlekedési biztosi tisztséget ellátására, fogalmazott. Vincze szerint a román jelölt visszautasítása az instabil romániai belpolitikára is visszavezethető, Brüsszel aggodalommal figyeli a helyzet alakulását, látja, hogy minden esély megvan a Dăncilă-kabinet bukására, új kormány alakítására, amelyik vélhetően más jelöltet akar majd a Romániának jutó biztosi tisztségre.

Kérdésünkre, hogy a közlekedési biztosi tisztség mennyire számít fontosnak tekintettel arra, hogy a nagy beruházások, mint például az autópálya-hálózat bővítésének finanszírozása a kohéziós alapokhoz tartoznak, képviselőnk szerint ennek ellenére jelentős pozícióról van szó. Ide tartozik ugyanis - többek közt - a vasút, az európai légi közlekedés vagy épp a fuvarozók munkavállalásával kapcsolatos ügyek. Különösen most növekedne meg ennek a tisztségnek a jelentősége, amikor több, a nyugat-európai fuvarozóknak kedvező javaslatok elbírálása van napirenden, tette hozzá.

Vincze Loránt szerint tehát a közlekedési biztosi tisztséggel Románia mindenképpen jól járna, bár ha a személyt nem fogadják el, akár más tárca is szóba kerülhet. Arról viszont nincsenek információi, hogy elképzelhető-e csere Magyarország és Románia között, ahogy az a román médiában megjelent. Nem valószínű, mondta, hogy Budapest lemondana a bővítési biztosi tisztségről.

„Nyilván ezzel is jól járnánk, valóban megnőne Románia tekintélye a térségben. Bukarest azonban nem sok jelét adta, hogy különösebben elkötelezett volna a térség politikájának alakulása iránt, például eddig sem vitte túlzásba a határon túli román közösségek támogatását”, mondta a képviselő.  

Ami pedig az új román jelöltet illeti, Viorica Dăncilă Dan Nica szociáldemokrata EP-képviselőt javasolja az Európai Bizottságba, de felmerült Melania-Gabriela Ciot európai ügyekért felelős külügyi államtitkár személye is. Vincze Loránt szerint Ursula von der Leyen többször is hangsúlyozta, érvényesíteni kívánja a paritás elvét, ami a férfi és nő jelöltek arányát illeti az unió következő bizottságában. Márpedig az algoritmus értelmében Romániától nő jelöltet várnak, ilyenformán a román női „pótjelöltnek” nagyobb az esélye, mint Nicának, de azt láthattuk, hogy azért épp bárkiből nem lehet biztos - tette hozzá az EP-képviselő.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol