Vîlceanu: „nem haraptam, csak lökdösődtem” a parlamentben

Dan Vîlceanu kedden azt nyilatkozta, hogy nem harapta vagy ütötte meg a liberális Florin Romant, csak „lökdösődött” a képviselőtársával, ami „nem tölti el büszkeséggel”, számolt be az Agerpres hírügynökség. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciójából korábban kizárt politikust a múlt héten történt incidensről kérdezték az újságírók a parlamentben.

A képviselő elmondta, a térfigyelő kamerák felvételein is látszik, hogy nem ütötte meg Florin Romant, és nem rúgta orron a térdével, ahogy utóbbi állítja, csupán hét-nyolc másodpercig lökdösődtek a folyosón. „Csak mondtam neki valamit. Nem akarom részletezni, hogy mit. Ütések vagy harapások nem voltak” – jelentette ki a politikus.

Vîlceanu megjegyezte, „nem töltik el büszkeséggel” a történtek. Azzal védekezett, hogy Florin Roman szidalmazta őt az ülésteremben, és ez kihozta a sodrából. Szerinte képviselőtársa olyasmiket vágott a fejéhez, amiért a házszabály szerint a háznagynak el kellett volna távolítania az ülésteremből. „Többen is figyelmeztették, hogy fejezze be. Nem azért jövök a parlamentbe, hogy ilyesmiket halljak, és nem akartam mást, mint amit meg is tettem: kivinni őt az ülésteremből” – fejtegette Vílceanu.

A politikus elmondta azt is, hogy nem áll szándékában megfellebbezni az incidens miatt kapott szankciót. „Számítottam a büntetésre. Részese voltam annak az incidensnek, természetes a szankció” – jelentette ki. 

A képviselőház házbizottsága jóváhagyta hétfőn a jogi bizottság javaslatát, így a parlamentben múlt héten történtek miatt hat hónapig megfelezik Dan Vîlceanu független képviselő havi illetményét, a felszólalási idejét pedig tíz másodpercre csökkentik a következő három hónapban.

Florin Roman liberális és Dan Vîlceanu független parlamenti képviselő heves szóváltásba keveredett múlt kedden az alsóház plenáris ülésén, amit a folyosón folytattak, ahol Roman állítása szerint képviselőtársa „térddel orrtájékon rúgta.” Roman az incidenst követően igazságügyi orvos-szakértői vizsgálatot kért, és közölte, hogy amint kézhez kapja az eredményeket, feljelentést tesz Vîlceanu ellen. 

(Borítókép: képernyőmentés)