Világsztárok, leánykérés és Avram Iancu a színpadon – ilyen volt az Untold

Hétfőn pirkadatkor véget ért az Untold fesztivál idei, kilencedik kiadása, amelynek négy napja alatt – a szervezők tegnapi közleménye szerint – összesen több mint 427 ezer fesztiválozó lépte át a fesztiválkapukat. A csütörtöki nyitónapot leszámítva minden nap 100 ezer fölötti volt a nézőszám, amely így enyhén meghaladta a tavalyi 420 ezret, ugyanakkor, a rendfenntartó erők rendkívüli mozgósításának is köszönhetően, nem történt semmilyen komoly incidens vagy rendbontás sem a fesztivál területén, sem azon kívül. A csendőrség és a rendőrség naponta rendre több mint száz pénzbírságot rótt ki – ám ezek jelentős részét a fesztivál területén kívül elkövetett közúti kihágások miatt –, továbbá elcsíptek néhány tucat, kábítószer vagy pszichoaktív szerek hatása alatt lévő fiatalt. A helyszínen szolgálatot teljesítő mentősöktől illetve rohammentősöktől naponta több mint háromszázan kértek segítséget.

Az Untold mágiája az idén is a világ minden részéről Kolozsvárra vonzotta a fesztiválozókat, akik minden napot hatalmas lelkesedéssel éltek meg, és akik – amint a szervezők záró közleménye fogalmaz – a zene, a szabadság, a tolerancia és a barátság szeretetét ünnepelték a legelismertebb hazai és nemzetközi művészekkel. Utóbbiakból a fesztivál utolsó, negyedik napján sem volt hiány, a főszínpadon például a grammy-díjas nigériai Burna Boy vagy a világ harmadik számú lemezlovasa, a holland Martin Garrix szórakoztatta a közönséget, amely idén is megvárta velük a hétfő hajnali napfelkeltét… 

A négy nap alatt a nyolc fesztiválszínpadon fellépő (világ)sztárok neveit hosszasan lehetne sorolni, de mindenképpen említést érdemel a pop-rock

legenda Lenny Kravitz, az idei Untold leginkább várt koncertjével, amely nem okozott csalódást a rajongóknak. A fantasztikus showműsor végén a sztár a színpad előtt tombolók energiájától lenyűgözve így búcsúzott: „Köszönöm, hogy velem vagytok, hogy együtt ünnepelhetjük a zenét. Az egyetlen dolog, ami számít, az a szeretet, és ti ezt megadtátok ma nekem!” Kiemelendő továbbá, hogy az idei Untold keretében az Oscar-, Golden Globe-, valamint ötszörös Grammy-díjas angol énekes-dalszerző Sam Smith gyémántlemezt vehetett át –  a Universal Music először osztott ki Romániában ilyen elismerést.

Hétfőn a világ harmadik legnagyobb fesztiváljának szervezői azt is bejelentették: már elkezdték az előkészületeket a jövő évi, jubileumi kiadásra. Az Untold X még több mágiát, meglepetést és emlékezetes pillanatot hoz majd – ígérték, hozzátéve: a szombaton bevezető áron áruba bocsátott jövő évi bérletekből már 20 ezer gazdára talált. 

Egyeseknek szórakozás, másoknak munka

Amint arról a múlt héten beszámoltunk, a fesztiválra tucatnyi megyéből érkeztek rendőrök és csendőrök is, hogy segítsék munkájukban kolozsvári kollégáikat. A csendőrség naponta közleményben foglalta össze az előző napi mérleget, amelyek mindegyike így kezdődött: „az előző napon nem történtek a résztvevők biztonságát veszélyeztető különösebb események” – ami a megelőzés hatékonyságát bizonyítja. Ugyanis, mint írták, a karhatalmi erők munkatársai folyamatosan ellenőrizték a viselkedési szabályok, a rend betartását, biztosították az esemény helyszínén a biztonságos hozzáférést, illetve a gyors közbelépést bármilyen esemény bekövetkeztekor. Emellett az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség szakemberei a fesztivál előtt és annak során 1540 személyt tájékoztattak a kábítószerfogyasztás hatásairól és kockázatairól, a kábítószerfogyasztás negatív következményeinek csökkentéséről, illetve arról, hogyan kérhetnek segítséget sürgős esetekben. Az Emberkereskedelem elleni Ügynökség képviselői pedig az emberkereskedelem veszélyeire hívták fel a figyelmet a helyszínen, így többszáz személynek mondták el, hogy az emberkereskedők milyen módszerrel hálózzák be áldozataikat, továbbá tájékoztató nyomtatványokat és tanácsokat adtak a veszélyes helyzetek elkerülése érdekében. 

Ami a fesztivál során kirótt pénzbírságokat illetve kihágásokat illeti, szombaton például 113 esetben róttak ki figyelmeztetést vagy bírságot, utóbbit összesen 69 190 lej értékben. Miután a belügyminisztérium munkatársai nem csak a fesztivál helyszínén folytattak ellenőrzéseket, hanem annak környezetében is, már érthető, hogy a kihágási jegyzőkönyvek mintegy felét (57-et) miért a közlekedési szabályok megsértése miatt vették fel… Rendbontás, csendháborítás miatt 17 kihágást jegyeztek, a tűzvédelmi előírások be nem tartása miatt 15-öt, a dohányzás megelőzésére vonatkozó szabályok be nem tartása miatt 9-et, stb. Érdemes megemlíteni, hogy az egyik fellépő is bírságot kaphatott – erről további részletek nem derülnek ki –, a közlemény szerint ugyanis egy esetben vulgáris nyelvezetű zeneszám előadása miatt büntettek.

Az ellenőrzött 61-ből három személy esetében igazolódott be, hogy az  illető pszichoaktív szert fogyasztott; alkoholszondának 1053 személyt – szintén gépkocsivezetőt – vetettek alá, és 12 esetben volt pozitív az eredmény. A személyazonosságot ellenőrző e-DAC alkalmazást 634 személy esetében használták. 

Szombaton 29 személynél találtak olyan szert, amiről feltételezhető, hogy kábítószer vagy valamilyen tudatmódosító szer. Másfelől, sok munkájuk akadt a Kolozs megyei mentősöknek és rohammentősöknek is: aznap 66 fesztiválozót láttak el zúzódások, horzsolások miatt, 261 esetben pedig ájulás, lázas állapot, erős fejfájás, magas vérnyomás miatt szorultak egészségügyi ellátásra a résztvevők, akik közül nyolc személyt kórházba szállítottak további vizsgálatok elvégzése céljából.

A Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség tegnapi közleménye szerint ugyanakkor egy kábítószer-kereskedő is lebukhatott. A férfi már a hatóságok figyelmében volt – pszichoaktív szerek és nagy veszélyességű drogok saját fogyasztásra való birtoklása miatt dokumentálták a tevékenységét. Augusztus 10-én aztán tetten érték: amikor autóját megállították Kolozsvár területén, eladásra szánt pszichoaktív szereket – 70 gramm 2MMC-t – találtak nála, továbbá bizonyos mennyiségű kokaint, egy dohányaprítót, egy elektromos mérleget és kis, önzáródós nylon zacskókat. Emiatt 24 órás őrizetbe vették, másnap pedig házkutatást tartottak nála, amely során kristályszerű anyagot tartalmazó zacskókat, a szer nyomait viselő tárgyakat, továbbá készpént (lejt és eurót) és egyéb, a vizsgálat szempontjából bizonyítékként szolgáló tárgyakat foglaltak le. Gyanítják, hogy a férfi a fesztiválozók körében szerette volna értékesíteni a „portékát” – 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték.

Hazafias nótákkal emlékeztek Avram Iancura 

Román hazafias nótákkal emlékeztek Avram Iancu szabadságharcosra az Untold zárónapján. A fesztivál szervezői a vasárnapi programban „különleges pillanatként” említették az este nyolc órakor kezdődött negyedórás előadást. A zenei intermezzót a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) Dor Transilvan nevű néptáncegyüttese támogatta, amely fel is lépett az arénabeli nagyszínpadon. A táncosok és zenészek körében az egyik legnevesebb hazai népdalénekes, Nicolae Furdui Iancu énekelte el a román himnuszt, majd a hazafias dalokat a főként fiatalokból álló közönségnek, amelynek egy része meglepetten nézte a zenei stílusváltást, míg mások horázni kezdtek.

Az ünnepség apropója az volt, hogy idén ünneplik Avram Iancu születésének 200. évfordulóját – mint ismeretes, 2024-re emlékévet hirdettek az országban a szabadságharcos születésének bicentenáriuma alkalmából. Az RMDSZ képviselői nem szavazták meg a vonatkozó törvénytervezetet, azt kifogásolták, hogy a főként az erdélyi románok körében nagy kultusznak örvendő 1848-49-es román szabadságharcos több száz magyar civil haláláért felelős.

Kolozsvár Aréna: jöhet a hétvégi meccs 

Az Untold zárultával a Kolozs Megyei Tanács is közleményt adott ki – annak kapcsán, hogy a Kolozsvár Aréna az ő tulajdonában van. Ebben emlékeztetnek: az önkormányzat alkalmazottai, elsősorban a sportlétesítményt működtető igazgatóság személyzete 21 napon át szinte éjjel-nappal dolgoztak a stadion előkészítésén, a karbantartásért felelős cégekkel együtt. Hiszen rájuk tartozik a beléptető-rendszer, a felvigyázás, a térfigyelő kamerák, szoftok felülvizsgálata, a gyep karbantartása, a tűzvédelmi berendezések működése, a szellőztető és füstelszívó berendezések működése, a felvonók és a fogyatékkal élő személyek számára kialakított platformok működése, a melegvíz-szolgáltatás, a víz és használt-vív szivattyúk karbantartása. A háromhetes folyamatos munkához most további hét nap társul, amelynek során már az augusztus 19-i focimérkőzés előkészületei zajlanak. Idén ugyanis már egy héttel a fesztivál vége után alkalmassá akarják tenni a stadiont – és annak gyepszőnyegét – a Kolozsvári U FC soron következő élvonalbeli labdarúgó mérkőzésére. 

„A fenti időpontig vissza kell állítanunk az arénát az eredeti állapotába, hogy a futballmecs a lehető legjobb körülmények között zajlódjon. Helyre kell hozni a gyepet, vissza kell állítani a széksorokat és a plexiüvegből készült pannókat” – magyarázta Radu Rațiu, a Kolozsvár Arénát működtető igazgatóság vezetője, hozzátéve: az eddig látottak szerint a gyep jó állapotban van, mivel a megelőzési intézkedések hatékonynak bizonyultak, tehát a zenei fesztivál nem rongálta meg a gyepet jelentős mértékben.

Borítókép: Untold Facebook