Világszintű káoszt okoz az informatikai rendszerek leállása

reptér
Borítókép: A kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér. Illusztráció
Globális szinten összeomlott pénteken több szervezet – köztük pénzügyi szolgáltatók, légitársaságok, médiaintézmények informatikai rendszere. Az érintett intézmények közléseit idézve a nemzetközi hírügynökségek péntek délelőtt azt jelentették, hogy tisztázatlan eredetű informatikai hiba akadályozza repülőterek, légitársaságok, vasutak, bankok és más nagy rendszerek működését szerte a világban. A Reuters arról tájékoztat, hogy a nagy amerikai légitársaságok nem engedélyezték járataik felszállását, illetve világszerte több repülőtér és légitársaság késéseket jelentett. A BBC tudósítása szerint világszerte több mint ezer járatot töröltek, s a banki, egészségügyi és bolti szolgáltatások is érintettek. A brit hírportál értesülése szerint a Windows operációs rendszereket érintette a Crowdstrike nevű kiberbiztonsági cég egyik szoftverfrissítésében lévő „hiba”.

Az informatikai szolgáltatások leállása miatti fennakadásokat jelentettek az összes spanyol repülőtéren, a berlini és az amszterdami légikikötőben, a legnagyobb brit vasúttársaságnál, a brit Sky tévétársaságnál, továbbá számos ausztráliai és új-zélandi vállalatnál. 

A Berlin-Brandenburg repülőtér (BER) szóvivője arról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy pénteken délelőtt 10 óráig minden járatot le kellett állítaniuk. Az utasfelvétel újraindult, de késésekre lehet számítani. Az edinburgh-i repülőtéren az utasok nem tudták használni az automatikus utasfelvételt, ezért azt hagyományos módon végezték el a légitársaságok alkalmazottai. A prágai repülőtér közlése szerint a globális check-in rendszer fennakadása miatt szintén az induló járatok késésével kell számolni.

A globális technikai probléma az amszterdami Schiphol Repülőteret is érintette a légikikötő szóvivőjének közlése szerint. De az egyelőre nem világos, hogy a fennakadás hány járat érkezésére és indulására volt hatással. Három indiai légitársaság is informatikai zavarokról számolt be. A Govia Thameslink, Nagy-Britannia legnagyobb vasúttársasága szintén az egész hálózatot érintő informatikai problémákat jelentett, amelyek figyelmeztetésük szerint járatkimaradásokat is okozhatnak.

A Budapest Airport is közölte, hogy a globálisan kiterjedő informatikai hiba miatt több  légitársaság utasfelvételre használt rendszere leállt, ezért járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Budapest Airport tájékoztatása szerint a Liszt Ferenc-repülőtéren a probléma a Eurowings, a Ryanair, a Turkish Airlines és a Wizz Air járatait érinti, több légitársaság az utasfelvétel manuális elvégzése mellett döntött. A földi kiszolgáló vállalatoktól kapott információk alapján a Budapest Airport hangosbemondás útján tájékoztatja az utasokat, a helyszínen várakozóknak vizet biztosít.

A Budapest Airport arra kéri az induló utasokat, ha rendelkeznek vonalkóddal vagy QR-kóddal ellátott beszállókártyával, illetve elvégezték a poggyászfeladást, vagy csak kézipoggyásszal utaznak, közvetlenül a 2A terminálra lépjenek be, és menjenek az utasbiztonsági ellenőrzéséhez. A további torlódások elkerülése érdekében azt is kérik, hogy az utasok kísérő nélkül lépjenek be a terminálépületbe.

Leállt a Wizz Air weboldala is

Wizz Air légitársaság tájékoztatása szerint, a többi légitársasághoz hasonlóan rendkívüli technikai kihívással találták magukat szemben nemzetközi informatikai partnerük rendszerének leállása után. Közleményükben azt írták: „az informatikai rendszer kiesése miatt előfordulhat, hogy a Wizz Air utasai fennakadásokat tapasztalhatnak a légitársaság nemzetközi hálózatán”. Azt is közölték, hogy nem elérhető a Wizz Air weboldala és mobilalkalmazása, a foglalási rendszer, az online utasfelvétel és a beszállókártya kiadása, az új foglalások és meglévő foglalások módosítása, de még a kapcsolattartó és ügyfélszolgálati központok sem.

Hozzátették: az üzemszünet ideje alatt minden utas számára ingyenes a repülőtéri utasfelvétel. A légitársaság azt tanácsolja utasainak, hogy legalább 3 órával a tervezett indulás előtt érkezzenek meg a repülőtérre, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az utasfelvétel és a biztonsági ellenőrzés elvégzésére.

A BBC arról ír, hogy a Crowdstrike kiberbiztonsági cég azt közölte, hogy a Microsoft operációs rendszereket érintő probléma „nem biztonsági incidens vagy kibertámadás. A problémát azonosítottuk, elszigeteltük, a javítást eszközöltük”– idézte a Crowdstrike közleményét a brit hírportál.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Alig több mint egy héttel a július 26-án kezdődő párizsi nyári olimpia előtt, magas készültségben vannak a francia hatóságok a különféle szervezetektől érkező fenyegetések miatt, számolt be a híradó.hu portál. A Euronews arról tájékoztat, hogy katonák ezreit küldték a francia fővárosba, hogy segítsék a párizsi rendőröket az olimpia ideje alatt a játékok biztosításában. Néhányan közülük korábban Maliban vagy Afganisztánban is teljesítettek szolgálatot. Ideiglenes tábor létesült, 4500 katona települt a francia főváros peremére. A készültség nem véletlen, hétfőn ugyanis már megsebesítettek egy rendfenntartót: a párizsi Gare d’Est pályaudvaron egy migrációs hátterű férfi megkéselt egy, az olimpia biztonságáért felelős terrorelhárító katonát.
Külpol