Viharos időjárás várható péntek estig a domb- és hegyvidékeken

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat Románia domb- és hegyvidékeire.

Az elsőfokú (sárga jelzésű) riasztás szerint pénteken déltől 21 óráig heves széllökésektől és villámlásoktól kísért felhőszakadások várhatók, elszórtan szélvihar és jégeső is lehetséges. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 15-25, helyenként a 30 litert négyzetméterenként.

Ugyanakkor harmadfokú (piros jelzésű) hőségriasztás van érvényben pénteken Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt és Teleorman megyében. 

Az előrejelzés szerint az érintett térségekben a nappali csúcshőmérséklet eléri a 41 fokot, helyenként pedig az éjszakai minimumok sem csökkennek 26 fok alá. A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet.

Pénteken másodfokú (narancssárga jelzésű) hőségriasztás van érvényben Bukarestben, illetve Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Szeben, Hunyad, Fehér és Bihar megyében. Ezekben a régiókban a nappal csúcshőmérséklet eléri a 38-39 fokot, és éjszaka 21-22 fokra hűl le a levegő. A hőmérséklet-páratartalom mutató szintén meghaladja a kritikus 80 egységet.

Az ország többi megyéjére, Konstanca és Tulcea kivételével, elsőfokú (sárga jelzésű) hőségriasztást adott ki péntekre a meteorológiai szolgálat. Eszerint Körösvidéken, Máramarosban, Moldvában, illetve helyenként Erdélyben és Munténiában kánikula lesz, 34-37 fokos nappali csúcshőmérsékletekkel és 20 fokos éjszakai minimumokkal. A hőmérséklet-páratartalom mutató eléri a kritikus 80 egységet.