A Victoria-palota előtt tüntetnek a CulturMedia szakszervezeti szövetség tagjai

A fővárosi Victoriei-téren, a kormánypalota előtt tüntet csütörtökön a kultúrában és a sajtóban dolgozók érdekeit képviselő CulturMedia szakszervezeti szövetség, amely így fejezi ki szolidaritását a közigazgatásban dolgozókkal.

A CulturMedia sajtóközleménye szerint felháborodásukat az a kormányrendelet váltotta ki, amely 'két részletben 10 százalékot ad a szegényeknek, miközben más, politikailag támogatott kategóriák többszöri béremelésben részesültek, néha még kéretlenül is.' A tiltakozók a Szégyen rendeletének nevezik közleményükben az említett jogszabályt.

A szakszervezetek kérik, hogy a kormány hagyjon fel 'diszkriminatív bérpolitikájával' és ne reagáljon 'megvetéssel, közömbösséggel és populista nyilatkozatokkal' a múzeumi és könyvtáralkalmazottak, illetve a közigazgatási dolgozók követeléseire. Azt írták, jogos igényeikre a kormány a társadalmi párbeszéd helyett elbocsátásokra utaló burkolt fenyegetésekkel reagált.

Kifejtették, elfogadhatatlannak tartják, hogy olyan politikai alakulatok által kormányzott EU-s országban, amelyek doktrínája korrekt szociálpolitikákat ír elő, 'hajcsárattitűddel' bánnak a párbeszédet és megoldást kérő alkalmazottakkal.

(Borítókép: CulturMedia/Facebook)