Veszélybe sodorják magukat a közutakon a fiatalok

Romániában 1545 személy vesztette életét balesetben tavaly

vezetés, autó, fiatalok
A felmérésben részt vevő diákok közel fele használta már telefonját vezetés közben (Fotó: Freepik)
Tíz középiskolásból legalább három hozott már olyan döntést, amellyel veszélybe sodorta magát az utakon – derül ki a Közlekedésbiztonsági óra a középiskolákban nevű program részeként készült felmérésből, amelyet az Oktatásért, Fejlesztésért és a Fiatalok bevonásáért Egyesület (E.D.I.T.) a MOL Románia és a Román Rendőrség közreműködésével végzett. A megkérdezettek 15,5%-a nem zárta ki, hogy alkoholtartalmú italok fogyasztása után is vezetne. Emellett tízből közel négy középiskolás gépkocsivezető használta már telefonját fényképek vagy videók készítésére vezetés közben, vagy utazott olyan járműben, amelynek a vezetője ezt tette. 2023-ban Romániában 1545 személy vesztette életét közúti balesetben, és további 3535-en szenvedtek súlyos sérüléseket. A súlyos balesetek több mint negyedét azok a gépkocsivezetők okozták, akik kevesebb mint egy éve szerezték meg a jogosítványukat.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az oktatásért, fejlesztésért és a fiatalok bevonásáért egyesület (E.D.I.T.) a MOL Romániával és a Román Rendőrséggel partnerségben felmérte, miképpen viszonyulnak a középiskola utolsó éveit járó fiatalok a közúti magatartáshoz. A felmérés eredményei azt mutatják: bár a válaszadók többsége jogosítványt szeretne szerezni (a megkérdezettek mindössze 1,3%-a mondta azt, hogy nem akar hajtásit szerezni), mégsem minden fiatal indul útnak azzal a hozzáállással, hogy a szabályok betartása elengedhetetlen a biztonságához. 

Az egyesület által végzett felmérés szerint tíz középiskolásból legalább három hozott már olyan döntést, amellyel veszélybe sodorta magát az utakon: a megkérdezett középiskolások 38%-a használta mobiltelefonját vezetés közben fényképek vagy videók készítésére. 

– Az utazás életünk alapvető része, és mindannyian biztonságosan szeretnénk eljutni a célállomásunkra. Sajnos, az utazás örömét beárnyékolhatják olyan súlyos balesetek, amelyek megelőzhetők az oktatás révén. Az E.D.I.T. egyesülettel és a Román Rendőrséggel való partnerségünk célja, hogy közelebb kerüljünk a középiskolásokhoz, akik egyben a legfiatalabb járművezetők is. Ahogy a tanulmányból kiderül, a tinédzserek néha nincsenek teljesen tisztában a veszélyekkel, amelyeknek ki vannak téve. Ezért megfelelő képzésre van szükségük. Hiszünk abban, hogy az oktatás és ezáltal a kockázatok megértése megfelelő viselkedéshez vezet a közlekedésben, és a Közlekedésbiztonsági óra a középiskolákban a fiatalok számára tartalmas találkozást biztosít a közlekedésbiztonsági szakértőkkel, és eszközöket ad ahhoz, hogy a jövő felelős járművezetőivé váljanak – mondta Mozga Gábor, a MOL Románia vezérigazgatója.

Az adatokból az is kiderül, hogy a megkérdezettek 15,5%-a nem zárja ki, hogy alkoholtartalmú italok fogyasztása után is vezetni fog, és aszerint értékeli vezetési képességét, hogy mennyi alkoholt fogyasztott. Emellett tízből közel négy középiskolás gépkocsivezető használta már telefonját fényképek vagy videók készítésére vezetés közben, vagy utazott olyan járműben, amelynek a vezetője ezt tette. A tizenévesek 74%-a azt is elismerte, hogy ő, vagy annak a járműnek a vezetője, amelyben utazott, telefonált vezetés közben. Ez amiatt meglepő, mert a megkérdezettek 95,9%-a tisztában volt azzal, hogy a vezetés közbeni telefonhasználat életveszélybe sodorhatja őket. 

– Egyértelmű, hogy a fiataloknak nehezebb tudatosítaniuk, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve, ezért a program műhelymunkáival azt szeretnénk megmutatni, hogy a szabályok nem azért léteznek, hogy korlátozzák a szabadságukat, hanem azért, hogy megvédjék őket a veszélyektől. A felmérés azt mutatja, hogy az iskolákban nagy szükség van a közlekedésbiztonsági oktatási kezdeményezésekre, azért, hogy a fiatalok közvetlenül hozzáférhessenek a szakemberek által közvetített tudáshoz, illetve azokhoz az eszközökhöz, amelyek által tudatosabbá válik a közlekedésben– mondta Liviu Zorilă, az E.D.I.T. egyesület elnöke.

Tízből három válaszadó úgy vélte: a megengedett sebességhatár túl alacsony, és tízből hét tinédzser azt is elismerte, hogy utasként vagy a vezetőként már közlekedett a megengedettnél nagyobb sebességgel. Az ilyen kockázatos viselkedés ellenére a megkérdezettek 36%-a úgy vélte: a túlzott sebesség a közúti balesetek fő oka, míg 27%-uk szerint a legnagyobb probléma az alkoholfogyasztás. 

– A Román Rendőrség a közúti igazgatóságon keresztül prioritásként kezeli a fiatalok oktatását, hogy megelőzze a közúti baleseteket ebben a korcsoportban. A Közlekedésbiztonsági óra a középiskolákban révén mind országos, mind helyi szinten olyan oktatási és megelőzési tevékenységeket szeretnénk szervezni, amelyekbe nagyszámú kedvezményezetteket vonunk be, és amelyek célja, hogy javítsák a közlekedési szabályok ismeretét és betartását, valamint felhívják a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyeknek ki vannak téve a közlekedési szabályokat megszegők. Ebben az összefüggésben partnerséget kell kialakítani a civil társadalommal és a sajtóval annak érdekében, hogy a megelőző-nevelési üzenet hatékonyabb legyen. Közlekedésbiztonsági szakemberek és oktatási anyagok révén kívánunk hozzájárulni a következő generáció neveléséhez. Az a célunk, hogy a fiatalok mint a közlekedés résztvevői, tudatos és felelős döntéseket hozzanak – mondta Mădălina Moşoiu, a Román Rendőrség közlekedésrendészeti osztályának vezetője. 

A MOL Románia által támogatott és a Román Rendőrség segítségével megvalósuló program az E.D.I.T. egyesület által kidolgozott Biztonságos Románia elnevezésű országos program része. Annak érdekében, hogy a fiatalok jobban megértsék a közlekedés veszélyeit, és azt, hogy mit kell tenniük a biztonságuk érdekében, illetve, hogy mi az eljárás vészhelyzet esetén, az ország tizenöt középiskolájának háromezer diákja vesz részt a program műhelymunkáin, amelyeken közlekedésbiztonsági, elsősegélynyújtási és defenzív vezetéssel kapcsolatos ismereteket sajátítanak el. A közlekedésbiztonsági oktatási programmal párhuzamosan a MOL Románia a Család az első üzenetre épülő tájékoztató médiakampányt is folytat, hogy felhívja a figyelmet a nem megfelelő közlekedési magatartással járó kockázatokra. A MOL Románia ezekkel az intézkedésekkel szeretne hozzájárulni a családokat érintő halálos balesetek számának csökkentéséhez azáltal, hogy oktatási programokat és figyelemfelkeltő kampányokat indít a média és a töltőállomások bevonásával.