Velencei Filmfesztivál: Noah Baumbach filmje nyitja a szemlét, összeállt a versenyprogram

Velencei Filmfesztivál: Noah Baumbach filmje nyitja a szemlét, összeállt a versenyprogram
Noah Baumbach Fehér zaj (White Noise) című drámájával nyílik meg idén a 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek a napokban ismertették versenyprogramját: az augusztus 31. és szeptember 10. között zajló filmmustrán Darren Aronofsky, Alejandro González Inárritu, Todd Field, Andrew Dominik, Luca Guadagnino, Alice Diop, Joanna Hogg, Martin McDonagh, Jafar Panahi és Florian Zeller új alkotása is versenyez az Arany Oroszlán-díjért.

Noah Baumbach három éve Házassági történet című filmjével aratott sikert Velencében, az alkotás később hat Oscar-jelölést kapott és egy Oscar-díjat el is nyert. A Fehér zaj főszerepét, egy középnyugat-amerikai egyetem professzorát – akinek életében drámai fordulatok következnek be –, Adam Driver játssza. Baumbach először rendezett olyan filmet, amely nem saját forgatókönyvéből készült, a Fehér zaj ugyanis Don DeLillo azonos című, 1985-ben megjelent posztmodern regényét adaptálja. A produkcióban Greta Gerwig, Andre Benjamin, Alessandro Nivola, Jodie Turner-Smith és Don Cheadle is szerepel.

Alberto Barbera, a Velencei Filmfesztivál művészeti igazgatója kiemelte: nagy megtiszteltetés, hogy Baumbach filmjével nyílhat meg a mustra. „Don DeLillo nagyszerű regényéből Baumbach eredeti, ambiciózus és lenyűgöző alkotást forgatott, amely drámai, ironikus, szatirikus is egyben. A film a nyolcvanas évekbeli megszállottságainkat, kétségeinket és félelmeinket vizsgálja, ugyanakkor nagyon is egyértelmű utalásokat tesz a mára” – fűzte hozzá.

A versenyen kívül bemutatott nagyágyúk között szerepel Olivia Wilde Don't Worry Darling című filmje Florence Pugh és Harry Styles főszereplésével, Oliver Stone új dokumentumfilmje, valamint Lars von Trier The Kingdom Exodus és Nicolas Winding Refn Copenhagen Cowboy című tévésorozata. Harry Stylest a fesztiválközönség Michael Grandage My Policeman című romantikus drámájában is láthatja majd.

A fesztivál versenyprogramjában idén 22 alkotás szerepel. Nagy várakozás övezi Darren Aronofsky A bálna (The Whale) című filmjét, amelyben Sadie Sink, Brendan Fraser és Samantha Morton látható. A történet egy visszahúzódó, súlyosan elhízott angoltanárról szól, aki megpróbál kapcsolatba lépni elhidegült tinédzser lányával.

A brit Joanna Hogg The Eternal Daughter című, Tilda Swinton főszereplésével készült filmjét szintén vetítik a velencei versenyprogramban, a 2017-ben az Arany Oroszlán-díjat elnyerő Martin McDonagh pedig a Colin Farrell főszereplésével készült The Banshees of Inisherin című drámával versenyez.

Versenybe száll továbbá Rebecca Zlotowski francia rendező Other People's Children című játékfilmje, a szintén francia Roschdy Zem Our Ties című alkotása, Todd Field Cate Blanchett főszereplésével készült Tár című zenés életrajzi filmje, Luca Guadagnino Bones And All című alkotása Timothée Chalamet főszereplésével, valamint Andrew Dominik Blonde című Netflix-drámája, amelyben Ana de Armas Marilyn Monroe-t alakítja.

Az Oscar-díjas mexikói Alejandro González Inárritu a Bardo, False Chronicle Of A Handful Of Truths című filmjével tér vissza Velencébe. A versenyprogramban mutatkozik be Florian Zeller A fiú című filmje Az apa című Oscar-díjas drámájának folytatásaként, amelynek főszereplői Hugh Jackman, Laura Dern, Vanessa Kirby és Anthony Hopkins.

A közelmúltban hazájában hat évre bebörtönzött Dzsafar Panahi iráni rendező No Bears című, titokban forgatott alkotását szintén beválogatták a szervezők a programba.

Alberto Barbera, a filmfesztivál művészeti igazgatója és Roberto Cicutto, a világ legrégebbi filmfesztiválját szervező Velencei Biennálé elnöke a velencei Kortárs Művészeti Biennálé Történelmi Archívumának könyvtárában jelentette be a fesztivál idei programját. Az Arany Oroszlán-díjról döntő zsűri elnöke idén az Oscar-díjas színésznő, Julianne Moore lesz, az Arany Oroszlán-életműdíjat pedig Catherine Deneuve és Paul Schrader veheti majd át.

A 79. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 31. és szeptember 10. között rendezik meg.

(Borítókép: A Fehér zaj című dráma főszerepét Adam Driver alakítja. Jelenet a filmből)