Vasilescu: 2018-tól a nyugdíjpont 1100 lejre nő

Vasilescu: 2018-tól a nyugdíjpont 1100 lejre nő
Ma a munkaügyi miniszter bejelentette: a kormány jövő heti ülésén tárgyalja a szaktárca által kidolgozott sürgősségi rendeletet, amely 2018-tól előírja a nyugdíjpont 1100 lejre, illetve a szociális nyugdíj 640 lejre történő emelését. A miniszter szerint a nyugdíjtörvénnyel „kissé megkéstek”.

„A törvény kissé megkésett, ugyanis jelenleg végzik el a szükséges számításokat, de ez nem jelenti azt, hogy jövő évtől nem nőnek a nyugdíjak. Dolgozunk a sürgősségi rendeleten, amely éppen ma érkezett meg a munkaügytől, és engedélyeztetés alatt van a pénzügyminisztériumban. Jövő héten megkapja a szociális-gazdasági tanács jóváhagyását, és a kormányülésen fognak tárgyalni róla. A sürgősségi rendelet előírja, hogyan jövő évtől a nyugdíjpont 1100 lejre, a szociális nyugdíj pedig 640 lejre emelkedik, ahogyan az a kormányprogramban is szerepel” – nyilatkozta Lia Olguţa Vasilescu az RTV-ben.

A munkaügyi miniszter elmondta: a rendelet kidolgozását Mihai Tudose kormányfő kérte két héttel ezelőtt, az utolsó jóváhagyást pedig az igazságügyi minisztériumnak kell kibocsátania, majd „a kormány jövő heti ülésén” napirendre tűzik.

„Összhangban van a kormányprogrammal, ezenkívül más rendelet kidolgozását is kérték. Ott van például a minimálbér, amelynek szintén emelkednie kell, több pontosítást is eszközölnünk szükséges” – tette hozzá a miniszter.

A nyugdíjtörvény kapcsán Lia Olguţa Vasilescu hangsúlyozta: nem emelésre, hanem korrigálásokra van szükség, majd utalt annak a fiatal nőnek az esetére, akitől megvonhatják a rokkantnyugdíjat, miután bevételt szerzett egy általa írt verseskötet kiadása nyomán.

Olguţa Vasilescu azt is elmondta: már egy hónapja dolgoznak a 2018-as költségvetés-tervezeten, és „nem áll fenn az a probléma, hogy ne lenne elég pénz a bérekre vagy a nyugdíjakra”.
Azokkal az értesülésekkel kapcsolatban, miszerint leválthatják miniszteri tisztségéből, Olguţa Vasilescu azt nyilatkozta: „Senki nem kérte a lemondásomat. (…) Nincs szó elégedetlenségről, senkitől nem hallottam, hogy elégedetlen lenne. (...) Az új törvény egy rossz jogszabályt korrigál. Jó példa a hiányosságra ennek a hölgynek, akit egyébként is eléggé sújt a balsors, nem kell az államnak is keresztbe tenne neki”.