Vasárnap újabb Hója-séta: törvénytelen az építkezés

Vasárnap újabb Hója-séta: törvénytelen az építkezés
Ötvenezer ember költözne a Hója-erdő alá, ha elkészülnek a tervezett ingatlanfejlesztések, bár nincs a helyszínen ekkora városi konglomerátum ellátásához szükséges megfelelő infrastruktúra (út, közművesítés stb.). Az építkezéseket felügyelő állami hatóság (ISC) az építkezési engedélyekben több rendellenességet talált, jelentése szerint azokat a törvényes előírások megszegésével bocsátották ki. Az építkezések leállításáért vasárnap újabb Hója-sétát szervez a Fenntartható Társadalomért Egyesület (SOS).

A Donát Parkban két földalatti szinttel, egy félszutterénnel, és a földszinten kívül további 8 szinttel rendelkező tömbházakat építtet a helyszínen kifüggesztett tájékoztató lap tanúsága szerint a Somesul Cald Productie és a Cristal Turism Kft., az elsőnek már neki is fogtak. Az építkezési engedélyt tavaly szeptember 10-én bocsátotta ki a Szászfenesi Polgármesteri Hivatal, amelynek vezetője akkor még Horia Sulea polgármester volt. Az októberi helyhatósági választáson azonban Bogdan Pivariu győzött, akinek egyik első intézkedése az volt, hogy leállította a tömbházakra vonatkozó építkezési engedélyek kibocsátását mindaddig, amíg kidolgozzák az elöljáró által „Szászfenes helyi alkotmányaként” aposztrofált általános településrendezési tervet, amely igyekszik minden aktuális tényezőt figyelembe venni, és lehetőleg helyesen megbecsülni a várható tényezőket is. „Nem kívánunk öncélúan tömbházakat engedélyezni, hanem valószínűleg inkább tömbházkomplexumot, amely tiszteletben tartja az általános településrendezési tervben foglalt szabályokat. Biztosítani kell a bekötőutakat, zöldövezeteket, parkolóhelyeket, játszótereket, parkokat stb.” – nyilatkozta Pivariu, aki élhető települést szeretne kialakítani Szászfenesből, amely hálószobai szerepén túl megfelelő életteret kínáljon lakosainak. Az alapos tanulmányozással és körültekintéssel megvalósítani kívánt, ezért várhatóan időigényes általános településrendezési terv kidolgozásához öttagú konzultatív urbanisztikai bizottságot hoztak létre Kolozs megye, Kolozsvár és Szászfenes főépítészeinek, a Kolozs Megyei urbanisztikai és területrendezési műszaki bizottság tagjának és egyetemi tanár építésznek a részvételével.

Állítsák le a Hója-erdő alatti építkezéseket, biztosítsák az erdő és a közeli legelők védelmét, ingatlanfejlesztési káosz helyett kövessenek tervszerű várostervezést az illetékes hatóságok – követeli a Fenntartható Társadalomért Egyesület (SOS). A környezetvédők azt kívánják, legyenek közös tulajdonú zöld kincseink és hosszú távú nyereségeink mindannyiunknak, nem rövidtávú profitjuk keveseknek. A Facebookon több környezetvédő oldalon (SOS, Zöld Ernyő/Umbrela Verde) láthatók egy rövid videóban drónfelvételek az építőtelepről, Dana Peca biológus, Radu Mititean ügyvéd, Hartel Tibor ökológus, a BBTE tanára, kutató, Adrian Dohotaru környezetvédő, az SOS elnökének nyilatkozatai mellett.

Részlet a videóban szereplő drónfelvételekből FACEBOOK/UMBRELA VERDE

Az ISC jelentése arról is tájékoztat, hogy nem kapta meg a teljes iratcsomagot a Szászfenesi Polgármesteri Hivatal részéről, és a Kolozs Megyei Prefektúra sem jutott hozzá a területi városrendezési tervhez.

A vasárnapi sétával kérik Szászfenestől az építkezési engedély visszavonását, az IST-től a nem megfelelően elvégzett munkálatok leállítását, a prefektúrától az engedélyek közigazgatási bíróságon történő felfüggesztését. Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és az Erdészeti Igazgatóság szereljen sorompókat az erdei és erdő közeli utakra, hogy azokat ne használhassák építkezési gépek, járművek. Emil Boc polgármester tartsa be ígéretét és utalja ki a biodiverzitási tanulmányhoz szükséges pénzt, amely egyben a Hója-erdő és legelők ügyintézését is tartalmazná az övezet természetvédelmi területté nyilvánítása érdekében.

A környezetvédők tavasszal szervezett Hója-sétája nyomán igazolták, hogy az erdei út törvénytelenül épült, most azt akarják, hogy a hatóságok számolják fel azt az utat, állítsák le az építőtelepet. A tavaszi séta nem volt kellemetlen következményektől mentes: az építőket 1500, a sétatüntetés szervezőit 4000 lejes pénzbírsággal sújtották, amelynek a felét kellett befizetniük, ez részben közadakozásból, részben Adrian Dohotaru személyes hozzájárulásából történt. Mint arról korábban írtunk, röviddel a tavaszi séta után Szászfenes önkormányzata támogatta a tüntetők panaszát és nem adott építkezési engedélyt a Donát Park környékére tervezett, 44 darab hatemeletes tömbházból álló lakóparkra.

A kétórásra tervezett november 7-i, vasárnapi sétatüntetésre – lehetőleg gyalogosan vagy biciklin – érkezőket maszkban várják 11 órára a tervezett Donát Park fölötti találkozóhelyre. A szervezők kérik, hogy aki autóval érkezik, a találkozóhelytől távol parkoljon.