Városfejlesztés, innovatív ötletek, erdélyi kérdések – Nemzetközi konferenciát rendez az MCC Kolozsváron

Városfejlesztés, innovatív ötletek, erdélyi kérdések – Nemzetközi konferenciát rendez az MCC Kolozsváron
Erdélyi városaink jövőjét érintő urbanisztikai konferenciát rendez a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsváron. A november 16–17-i eseményen elismert nemzetközi és hazai szakemberek osztják meg kutatásaikat és értékes tapasztalataikat a fenntartható városfejlesztés témakörében.

Az erdélyi városok jövője (The Future of Transylvanian Cities) című nemzetközi konferencián a különböző városfejlesztési témák legjobb helyi és nemzetközi szakértői osztják meg legfrissebb kutatásaikat és innovatív kezdeményezéseiket az MCC kolozsvári képzési központjában, a Fellegváron található Belvedere Hotelben.

„Az MCC-ben a sokoldalú oktatási tevékenység mellett nyilvános rendezvényeket is szervezünk Erdély-szerte, és mindig szem előtt tartjuk, hogy hasznosak, építőek legyenek az előadások. Igyekszünk értéket teremteni, és a közel kétezer diákunknak biztosított programjaink mellett a helyi közösségeknek is nyújtani valamit, ezért figyelembe vesszük mindenhol a helyi igényeket, sajátosságokat” – mondta el Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója. A konferencia szervezése kapcsán kifejtette: Kolozsváron és a többi erdélyi városban is komoly kérdéseket vet fel a fejlődő infrastruktúra, a növekvő lakosság, a gazdasági tényezők és a kulturális ágazatok lehetőségei. „Szeretnénk, ha a rendezvény során felmerülő ötleteket saját közösségeikben és szakmai szférájukban is kamatoztatnák a résztvevők, és hosszú távon ez a konferencia is elősegítené a fenntarthatóbb, élhetőbb városi környezetek megteremtését Erdélyben” – tette hozzá.

A panelbeszélgetések és előadások mellett a konferencia lehetőséget teremt a szabad eszmecserére, valamint a szakmai és személyes kapcsolatépítésre is, így a különböző ágazatok szakemberei, közszereplők, diákok és minden érdeklődő részt vehet az eseményen.

A kétnapos eseményen az előadások, beszélgetések négy tematikus panelben fognak lezajlani: fenntartható és inkluzív várostervezés; kulturális és kreatív iparágak a városfejlesztésben; gazdaságfejlesztés és digitális átalakulás a városi környezetben; kolozsvári városkép.

A konferenciára az Amerikai Egyesült Államokból, Belgiumból, az Egyesült Királyságból, Finnországból, Kanadából, Németországból, Portugáliából és Spanyolországból is érkeznek szakemberek, emellett több hazai meghívott is gazdagítja a programot. A meghívott előadók között lesz dr. Robin Mazumder pszichológus és idegtudós; Yves Cabannes várostervező; Izaskun Chinchilla építész, a Bartlett School of Architecture (UCL London) vezető oktatója; Calum T. M. Nicholson, az MCC vendégoktatója; Eliza Yokina díjnyertes építész; Șerban Țigănaș építész, a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának dékánja; Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere; Jaakko Blomberg, a Helsinki Urban Art társalapítója; Yasha Young, az Urban Nation Berlin alapítója és vezetője, Rarița Zbranca, a Kolozsvári Kulturális Központ programigazgatója; Agnieszka Kolek, az MCC Brüsszel kulturális kapcsolatokért felelős vezetője; Andi Daiszler kulturális menedzser; David Parrish, a kreatív iparágak szakértője; Kris Andreychuk, Edmonton város adattudományi és kutatási csapatának vezetője; Andra Tănase, a Transilvania IT Cluster tanácsadója; Dobre Nóra HR- és kommunikációs szakember, a BBTE oktatója.

A nyilvános eseményen bárki ingyen részt vehet, az alábbi űrlapon regisztrálva. Az előadások, beszélgetések angol nyelven fognak zajlani.

A részletek és a konferencia programja elérhető az MCC weboldalán és Facebook-oldalán.