Vádat emeltek a CFR teherszállító részlegének volt vezetői ellen

Vádat emeltek a CFR teherszállító részlegének volt vezetői ellen
Vádat emelt a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) az állami vasúttársaság árufuvarozási üzletágának (CFR Marfa) volt vezetői ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy bűnszervezetbe tömörülve, valós értéknél alacsonyabb áron adtak el a leselejtezett tehervagonokat, több mint 7,5 millió eurós kárt okozva az államnak.

A vádhatóság szombati közleménye szerint a CFR Marfa akkori vezérigazgatója és több vezető beosztású alkalmazottja 2014-ben bűnszervezetet hozott létre különösen súlyos következményekkel járó sikkasztás és pénzmosás elkövetése céljából.

 A CFR Marfa döntéshozói 2450 tehervagon forgalomból történő kivonását, leselejtezését hagyták jóvá és valós értékük töredékéért kínálták eladásra őket a bukaresti értéktőzsdén. A vasúttársaság 2016 augusztusában kötött szerződést a leselejtezett vasúti kocsik értékesítéséről egy Calarasi megyei hulladékhasznosító céggel, amely vashulladék áron – az Evz.ro hírportál szerint tonnánként 120 euróért – vette át a tehervagonokat, amelyek valójában sokkal értékesebb (tonnánként 175 euró értékűre becsült) öntöttvasat és (tonnánként 219 euró értékű) acélt tartalmaztak.

A 35 ezer tonna acélt és 16,6 ezer tonna öntöttvasat a hulladékhasznosító cég később több mint kétszeres áron, tonnánként 255-260 dollárért értékesítette. A gyanúsítottak ellen 2017-ben indított bűnvádi eljárást a DIICOT Temes megyei kirendeltsége.

A vádhatóság most 35 gyanúsítottat – köztük a CFR Marfa volt vezérigazgatóját, fejlesztési igazgatóját, műveleti és értékesítési vezetőit, osztályvezetőit, mérnököket és könyvelőket, valamint több libanoni állampolgárt – állított bíróság elé, a kár fedezeteként pedig 76 bukaresti, Calarasi, Dambovita, Prahova, Konstanca, Gorj, Hunyad, Iasi, Ilfov és Galac megyei ingalant helyezett zár alá.
Az ügyet a Temes megyei törvényszék tárgyalja.