Üzembe helyezték Kolozsvár új napelemparkját

Üzembe helyezték Kolozsvár új napelemparkját
Felavatták a kincses város új napelemparkját ma Emil Boc polgármester és a Távfűtési Vállalat illetékeseinek a jelenlétében.

A volt ipari negyedben, a Kölesföldi/Plevnei utca 68-70. szám alatti több mint félhektáros telken a Termonapoca Rt. által beüzemelt létesítmény 700 napelemének köszönhetően hatezer lakás, azaz körülbelül 18 ezer személy jut villamos energiához. A napelemek a teljes fogyasztás 30 százalékát fedezik, mondta a városvezető.

– Tudjuk, hogy a legolcsóbb energiát a Napnak és a szélnek köszönhetően állítjuk elő. A Nap ötször annyi energiát termel, mint amennyit bolygónk el tud használni. Kolozsváron jelenleg különböző iskolákon, spotlétesítményeken és vásárcsarnokokon helyeztünk el napelemeket. Ezek segítségével másfél év alatt 369 MWh elektromos energiát termeltünk – mondta Emil Boc.

Hozzátette: a közeljövőben 14 kolozsvári közintézmény tetőszerkezetére szerelnek fel napelemet, de napalempark is nyílik még majd, ezek közül a Kolozsvár Innovációs Parknál lévőt nemsokára üzembe helyezik. Mirel Miron, a Távfűtési Vállalat igazgatója hozzátette: a Norvég Alap 330 ezer euróval támogatta a befektetést, a vállalat ehhez 209 eurót adott hozzá. – Egy nap alatt a napelempark körülbelül 700 kWh villamos energiát tud előállítani – mondta Miron.

(Fotó: Rohonyi D. Iván)