Utalványt kapnak a hátrányos helyzetű kismamák

Kétezer lej értékű utalványt kapnak azok a hátrányos helyzetű kismamák, akik 2024. április 12-e után szültek - közölte a munkaügyi minisztérium.

A szaktárca Facebook-oldalán közzétett tájékoztatás szerint a 2000 lejes utalványt az újszülöttek ellátásához szükséges termékek (pelenka, tisztálkodószerek, ruhák, baba-mama egészségügyi termékek) vásárlására lehet felhasználni.

Az egyszeri támogatásra azok a kismamák jogosultak, akik beilleszkedési minimáljövedelemben részesülnek, továbbá a fogyatékkal élő, a valamilyen okból (például családon belüli erőszak miatt) válságos helyzetben levők, a kiskorú anyák, a személyazonossági iratokkal nem rendelkező, a hontalan és a háborús övezetekből származók. 

A négy évre szóló program költségvetése 119 239 200 lej (24 millió euró), és a 2021-2027-es Társadalmi Befogadás és Méltóság Operatív Program keretében finanszírozzák. 

A támogatásra jogosultak jegyzékét az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) állítja össze, majd a munkaügyi minisztérium továbbítja az európai beruházások és alapok minisztériumának. Az utalványokat a helyi hatóságok osztják ki.

(Fotó: Kismama és egészség/Facebook)