Újrakezdi tevékenységét a Cantacuzino Intézet

Újrakezdi tevékenységét a Cantacuzino Intézet
Jogszabálytervezettel készül Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter újra a szaktárca fennhatósága alá vonni a Cantacuzino Intézetet, hogy újraindulhasson a romániai oltóanyaggyártás – jelentette be ma Dacian Cioloș miniszterelnök.

„Sok befektetésre van szükség. Abba az intézetbe semmit nem fektettek be már évek óta. Elmentek az orvosok, már nem is tartozik az egészségügyi minisztérium alá. Az előző egészségügyi miniszter hagyta kiválni onnan, meg akart tőle szabadulni, és átadni az oktatási minisztériumnak. Azt önök is tudják, hogy az oktatási tárca csak kutatással foglalkozik. Ennek az intézetnek az esetleges kutatási projektek mellett az egyéb feladatköreit is meg kell erősítenie. Nem elég visszahozni a minisztériumhoz. Oda pénzalapok kellenek, befektetések. Sok orvos, szakember elment. Az analízisekre való kapacitást is újra meg kell teremteni, mert elvesztette referencialabor státuszát” – mondta Dacian Cioloș az Europa FM-nek adott interjújában.

Hozzátette: „nagyon valószínű”, hogy a jogszabályt az év végéig elfogadják.

„Újra kell akkreditálni. Ez nem azt jelenti, hogy jövőre elkezdjük az oltóanyaggyártást. Az oltóanyaggyártás piacán nagyon nagy a verseny, ahhoz, hogy engedélyezett oltóanyagokat gyárthassunk, komoly kutatási és tesztelési kapacitásra van szükség” – szögezte le a kormányfő.