Ünnepség és ellentüntetés Budapesten

Ünnepség és ellentüntetés Budapesten
A budapesti Kossuth téren megzavarták Orbán Viktor ünnepi beszédét vasárnap, dulakodás is történt az ünneplők és ellentüntetők között. A Blaha Lujza téren a baloldal új rendszerváltást sürgetett.

Európa szabadságszerető népeinek ma az a feladatuk, hogy megmentsék Brüsszelt az „elszovjetesedéstől” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök október 23-i ünnepi beszédében vasárnap Budapesten, a Kossuth Lajos téren. Szerinte nem fogadható el, hogy az Európai Uniót egy modern kori birodalommá alakítsák, hogy a szabad európai nemzetek szövetségének helyébe egy európai egyesült államok lépjen. „Mi, magyarok európai nemzet akarunk maradni, és nem egy nemzetiség akarunk lenni Európában” – mondta a kormányfő.

A Kossuth téri megemlékezésen egy szűk, szélsőséges baloldali csoport megpróbálta megzavarni az ünnepséget, de ez nem sikerült nekik – mondta Hollik István országgyűlési képviselő az ünnepet értékelő sajtótájékoztatón vasárnap Budapesten.

A sípokkal, dudákkal és kereplőkkel zavargók egy része, a Civil Ellenzéki Kerekasztal és a Demokratikus Ellenállás nevű szervezetek tagjai a Kossuth tér Vértanúk felé eső részénél helyezkedtek, ahol rendőrsorfal állta útjukat. Az Együtt szimpatizánsai a másik oldal felől érkeztek és az Országház előtti tér Alkotmány utcai torkolatához álltak. Tiltakozásuk a miniszterelnök felszólalása alatt erősödött fel a leginkább, miközben az ünneplő tömeg „Viktor!” felkiáltásokkal köszöntötte a kormányfőt. Több ünneplő és demonstráló között alakult ki szóváltás, dulakodás. Egy múlt vasárnapi, a Népszabadság kiadásának felfüggesztése miatt rendezett tüntetésen Juhász Péter, az Együtt alelnöke arra szólította fel az embereket, hogy október 23-án fütyüljék ki a miniszterelnököt a Kossuth téren. A Fidesz erre reagálva arra hívta fel a figyelmet, hogy fizetett provokátorok zavarhatják meg az állami ünnepséget, az alvilághoz köthető figurákkal „együttműködésben”.

A Kossuth téri megemlékezésen az első becslések szerint 30-40 ezer ünneplő ember, köztük több száz lengyel vett részt – tájékoztat Hollik István bejelentésére hivatkozva az MTI.

Az Orbán-kormány leváltását, új rendszerváltást és ennek érdekében az összefogást sürgették baloldali ellenzéki pártok elnökei vasárnap Budapesten, a Blaha Lujza téren a civilek által szervezett 1956-os megemlékezésen és kormányellenes tüntetésen.

(MTI Fotó: Marjai János)